Verdachte van aanslagen in Parijs en Brussel aan Frankrijk overgeleverd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ali El Haddad Asufi, een van de verdachten in het onderzoek naar de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, is aan Frankrijk overgeleverd. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd door het federaal parket. De man is ook in verdenking gesteld in het onderzoek naar de aanslagen van 22 maart 2016 in Brussel en Zaventem. In het Belgische onderzoek was de man al bijna een jaar onder elektronisch toezicht geplaatst maar toch had hij nooit de gevangenis mogen verlaten, omdat Frankrijk een Europees aanhoudingsbevel had uitgevaardigd. El Haddad Asufi was voor die situatie naar het Grondwettelijk Hof getrokken. "De wet die de voorlopige hechtenis op basis van Belgische aanhoudingsbevelen regelt, voorziet de mogelijkheid om de aangehoudene onder elektronisch toezicht te plaatsen", zegt Eric Van Duyse, woordvoerder van het federaal parket. "De wet die het Europees aanhoudingsbevel regelt, voorziet die mogelijkheid niet, eenvoudigweg omdat het elektronisch toezicht nog niet bestond toen het EAB werd ingevoerd."

Het EAB was in juni 2018 ook uitvoerbaar verklaard, zodat Ali El Haddad Asufi naar Frankrijk overgeleverd kon worden. Alleen liet die overlevering op zich wachten en bleef de man in een Belgische cel zitten. Zijn advocaat trok tegen de verlenging van zijn voorlopige hechtenis naar het Hof van Cassatie, dat een prejudiciële vraag stelde aan het Grondwettelijk Hof.

"Dat Grondwettelijk Hof heeft nu beslist dat er inderdaad een probleem is met de wet op het EAB", zegt de woordvoerder van het federaal parket. "Maar dat betekent nog niet dat de betrokkene binnen de kortste keren de gevangenis zou hebben kunnen verlaten. Het dossier moest immers opnieuw naar het Hof van Cassatie en nadien vermoedelijk terug naar de kamer van inbeschuldigingstelling."

Zover zal het niet komen, aangezien Ali El Haddad Asufi begin deze week aan Frankrijk werd overgeleverd.

bron: Belga