Crisis Soedan - Peking en Moskou houden initiatief van VN-Veiligheidsraad tegen

door
Belga
Leestijd 1 min.

China heeft, met steun van Rusland, dinsdag bij de VN-Veiligheidsraad een tekst tegengehouden die de moord op burgers in Soedan veroordeelt en oproept om het geweld onmiddellijk te stoppen. Dat stellen diplomaten. Bij de vergadering achter gesloten deuren lieten het Verenigd Koninkrijk en Duitsland een mededeling rondgaan waarin opgeroepen wordt dat de militaire overgangsraad in Soedan en de manifestanten "samen blijven werken aan een consensuele oplossing voor de crisis".

China verwierp die tekst en Rusland stond erop dat er gewacht werd op een antwoord van de Afrikaanse Unie, verklaarden diplomaten aan AFP. Volgens de Russische ambassadeur bij de VN, Dmitry Polyanskiy, was de tekst "onevenwichtig". Hij roept op om "zeer voorzichtig te zijn in deze situatie".

De leden van de Veiligheidsraad van de VN kwamen bijeen nadat er een dag eerder veertig doden vielen toen de ordediensten een vreedzame sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem uiteendreven. De bijeenkomst gebeurde op vraag van Duitsland en het Verenigd Koninkrijk. VN-gezant Nicholas Haysom, die samen met de Afrikaanse Unie aan een oplossing voor de crisis werkt, werd er gehoord. Hayson verklaarde aan de pers dat hij de moed nog niet verloren heeft.

Woensdag is er een vergadering van de Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie gepland.

Bron: Belga