België ontsnapt aan Europees begrotingstoezicht

door
Belga
Leestijd 1 min.

België hoeft geen nieuwe Europees begrotingstoezicht te vrezen. De Europese Commissie heeft vandaag een kritisch schuldenrapport over ons land gepubliceerd, maar stelt niet voor dat er een buitensporigtekortprocedure wordt geopend. De rapporten die de Commissie over België en enkele andere landen heeft geschreven, vallen samen met de publicatie van de jaarlijkse beleidsaanbevelingen. De toekomstige federale en regionale regeringen weten meteen met welke Europese richtsnoeren ze rekening moeten houden.

Waar die regeringen wel van vrijgesteld zijn, is een streng Europees toezicht op de begroting. De Commissie stelt vast dat de totale Belgische overheidsschuld, die eind 2018 102,0 procent van het bbp bedroeg, te traag wordt afgebouwd, maar dat daarbij wel rekening moet worden gehouden met "groeibevorderende structurele maatregelen" die de voorbije jaren aangenomen werden, op het vlak van onder meer pensioenen, concurrentiebeleid en belastingen.

Volgens Europees commissaris Pierre Moscovici is België "te veel een borderline-geval" om een verwijzing naar het begrotingsstrafbankje te rechtvaardigen.

bron: Belga