Eén brengt hulde aan Yasmine met speciale documentaire tien jaar na dood

Foto Belga / P.-J. Verstockstraete

“Dit was Yasmine”. Zo heet de documentaire die de openbare omroep op 25 juni zal uitzenden, dag op dag tien jaar na het overlijden van de populaire zangeres en presentatrice. In het portret komen de naasten van Yasmine, echte naam Hilde Rens, aan het woord.

In “Dit was Yasmine” blikken haar moeder, beste vrienden en collega’s terug op haar leven, haar carrière en haar noodlottig einde. Samen schetsen ze het beeld van een complexe en contradictorische vrouw. De documentaire wordt geen absolute verheerlijking, maar een eerlijk portret met getuigenissen van de mensen die haar het best gekend hebben

Peter Cockx, maker van de documentaire, vat samen: “Luidruchtig, maar onzeker. Perfectionistisch, maar ook lui. Vrolijk, maar ook heel donker. Een trucker, maar ook sexy. Graag oud, maar helaas veel te jong gestorven. Alles en niets. Een tussenknop bestond er niet.”

De documentaire gaat ook dieper in op de dood van Yasmine, die heel veel mensen heeft aangegrepen. Peter Cockx: “Waarom zij uit het leven gestapt is, daarover heeft iedereen zijn of haar eigen mening. Vermoedelijk zijn er meerdere factoren die haar zo ver gebracht hebben, en is er niet één waarheid.”

“Porselein”

Waar geen twijfel over bestaat is dat Yasmine wondermooie songs als “Porselein” en “Diep in mij” heeft nagelaten en dat veel mensen de speelse manier waarop zij programma’s als “De Rode Loper” en “Zo is er maar één” presenteerde, nog zo voor de geest kunnen halen.

De makers van “Dit was Yasmine” kunnen rekenen op de medewerking van Anita Claes (haar mama), Christina “Toos” Smet (beste vriendin), Jo Mahieu (beste vriend en muzikant), Eric Melaerts (vriend en producer), Dieter Troubleyn (ex-vriend), haar tv-collega’s Martine Prenen en Miguel Wiels, en haar muzikale vrienden Sergio en Frank Boeyen.

Wie niet getuigt is de voormalige partner van Yasmine, Marianne Dupon. Zij kreeg destijds heel wat over haar heen omdat Yasmine hun breuk niet verwerkt zou krijgen en blijft liever uit de belangstelling.

“Dit was Yasmine” wordt uitgezonden op Eén op dinsdag 25 juni om 20.40 uur.

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn1813.be