Notre-Dame volgens hoofdarchitect Villeneuve "nog niet volledig gered"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De midden april bij een felle brand zwaar beschadigde Notre-Dame kathedraal in Parijs is nog niet helemaal gered. Dit heeft de met de restauratie belaste architect, Philippe Villeneuve, vandaag in een vraaggesprek met de Franse krant Le Figaro gezegd. "Heden kan men nog niet absoluut garanderen dat het bouwkundig monument staande blijft", zei de hoofdarchitect voor historische gebouwen in Frankrijk. Tot nu toe heeft men geluk gehad gezien het gebouw stabiel blijft. "Maar het gewelf kan volgende week evengoed instorten", waarschuwde hij.

Momenteel werken zowat 150 mensen aan de restauratie van de wereldberoemde toeristische trekpleister in Parijs. Het onderzoek naar de oorzaak duurt nog altijd, Villeneuve wil over die oorzaak niet speculeren. "Het had veel erger kunnen zijn en in zekere zin is de schade begrensd gebleven", zei de architect.

Terwijl de Franse president Emmanuel Macron gisteren nog had gepleit voor een "inventieve reconstructie" van de ingestorte torenspits pleitte Villeneuve tegenover Le Figaro voor een "authentieke heropbouw". Die torenspits mag immers niet gedateerd zijn en er is ook nog het Charter van Wenen, daterend uit 1964. Dat zegt dat men historische gebouwen in hun laatst gekende toestand moet herstellen.

Bron: Belga