Burgemeester Oosterzele krijgt boete van 2.000 euro voor inbreuk op privacy

door
Belga
Leestijd 2 min.

De autoriteit voor gegevensbescherming heeft Johan Van Durme veroordeeld voor inbreuken op de privacy in de aanloop naar de lokale verkiezingen van 2018. De CD&V-burgemeester van het Oost-Vlaamse Oosterzele stuurde in 2018 mails met campagne-berichten naar inwoners van de gemeente. Van Durme geeft aan niet te willen ingaan op een vraag om reactie door Belga. De burgemeester werd eerder al veroordeeld tot 6.000 euro boete voor campagne-inbreuken bij de Raad voor Verkiezingsbetwistingen. De Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) gaf vorige week voor het eerst een boete en een berisping aan een burgemeester, zonder die bij naam te noemen. Uit documenten die Belga kon inkijken blijkt dat de inbreuk op de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de Europese GDPR-richtlijn) gepleegd is door de burgemeester van Oosterzele.

Die maakte tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 misbruik van gegevens die hij in de werking van zijn functie had verkregen. De burgemeester in kwestie had contact met inwoners van de gemeente in verband met een verkavelingswijziging. De dag voor de verkiezingen van 14 oktober 2018 stuurde de burgemeester als antwoord op die mail een electoraal bericht.

Dat is "een ernstige inbreuk van de AVG" en "daar komt bij dat het hier gaat om een gebruik voor persoonlijke doelen van de houder van dit mandaat", motiveert de autoriteit. "Van een burgemeester mag worden verwacht dat hij kennis heeft van de verplichtingen die de AVG meebrengt of zich daar naar behoren van gewist."

De burgemeester van Oosterzele werd eerder door de Raad voor Verkiezingsbetwistingen veroordeeld tot 6.000 euro boete omdat verkiezingsuitgaven tijdens diezelfde campagne niet volgens het boekje waren aangegeven. Johan Van Durme is burgemeester van Oosterzele sinds 2001.

bron: Belga