Vijf partijen bereiken akkoord over nieuw regeerprogramma in Finland

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vijf politieke partijen in Finland zijn het eens geworden over een regeringsverklaring, waardoor ze samen een nieuwe regering kunnen vormen. Dat heeft de aanstaande premier van die bewindsploeg, de sociaaldemocraat Antti Rinne, verklaard.

"We moeten nog eens door de regeringsverklaring gaan en de economische doelstellingen juist becijferen, maar het regeerprogramma is zo goed als rond", zei de leider van de sociaaldemocraten aan reporters.

De vijf partijen zullen in het weekend de regeringsverklaring nog eens nalezen en zich ook buigen over de verdeling van de ministerportefeuilles, zo meldde de Finse openbare omroep YLE. Maandag zal de regeringsverklaring dan publiek worden gemaakt.

Naast de sociaaldemocraten van Rinne zullen ook de Centrumpartij van de vorige premier Juha Sipila, de Groenen, de Linkse Alliantiepartij en de Zweedse Volkspartij deel uitmaken van de coalitie.

De voorbije drie weken lekte niets uit over de onderhandelingen over een nieuwe regering. Rinne kreeg de formatie-opdracht nadat zijn partij op 14 april de grootste formatie in het Finse parlement was geworden. Zij haalde 40 van de 200 zetels binnen.

De nieuwe regering zou van plan zijn om de openbare bestedingen op te trekken met 1,2 miljard euro in de volgende vier jaar. Dit zou toch de publieke schuld niet opdrijven omdat rekening gehouden wordt met een groei van de economie met 2 procent. Het Finse Agentschap voor Statistiek en andere economische instellingen houden rekening met een lagere groei, omdat de Finnen naar verwachting de knip op de portemonnee zullen houden voor privébestedingen.

Bron: Belga