Koning belast Reynders en Vande Lanotte met informatieopdracht

De koning heeft minister Didier Reynders (MR) en voormalig vicepremier Johan Vande Lanotte (sp.a) vandaag belast met een informatieopdracht. Dat staat in een mededeling van het paleis. Een eerste verslag wordt verwacht op 6 juni.
door
Belga
Leestijd 2 min.

Reynders en Vande Lanotte werden vandaag om 16.00 uur in audiëntie ontvangen op het paleis in Brussel. De koning heeft beide ervaren politici belast met een informatieopdracht. Ze moeten "de uitdagingen waar ons land voor staat identificeren en de mogelijkheden en de noodzakelijke voorwaarden tot de vorming van een federale regering nagaan". In het kader van hun opdracht "onderhouden zij contacten met de verantwoordelijken voor de onderhandelingen in de gewesten en gemeenschappen", klinkt het in de mededeling van het paleis.

6 juni

Beiden hebben de opdracht aanvaard. Een eerste vorderingsverslag wordt uitgebracht aan de koning op 6 juni. Na afloop van de audiëntie zei Reynders dat er in alle discretie zal worden gewerkt tot 6 juni. "Vanaf vandaag zullen we contacten leggen en dat zal de komende dagen worden voorgezet", aldus nog de MR'er. "Het wordt niet makkelijk", voegde hij er nog aan toe. Hun opdracht belooft alleszins moeilijk te worden. Vande Lanotte vertelde dinsdag op Radio 1 al dat hij denkt dat de regeringsvorming allesbehalve makkelijk zal worden: "Ik denk dat we in 2020 een regering gaan krijgen, maar veel vroeger wordt moeilijk. Soms heb je een coalition of the willing, maar hier is de kans groot dat het een regering van moeten wordt. Er is niemand die samen wil regeren die aan een meerderheid komt. Dat is zo duidelijk als wat. Vroeg of laat zal er iets moeten gebeuren. Wat? Daar heeft niemand een kijk op."