Vlaams Belang-kiezer vaak jong en laagopgeleid

door
Belga
Leestijd 1 min.

Driekwart van de kiezers die op Vlaams Belang hebben gestemd zijn laagopgeleid. Dat blijkt uit een enquête bij 8.452 Vlamingen van iVox voor VTM Nieuws en Het Laatste Nieuws. Groen heeft dan weer de meeste hoogopgeleide kiezers. Vlaams Belang heeft niet alleen de meeste laaggeschoolde kiezers, maar ook de meeste mannelijke kiezers (53 procent) van alle Vlaamse partijen. De extreemrechtse partij trekt ook veel jongeren aan: van alle mensen die voor Vlaams Belang kozen, is 30 procent jonger dan 34 jaar.

Enkel Groen trekt meer jongeren aan: 40 procent van de kiezers is jonger dan 34 jaar. De linkse partij heeft ook het hoogste aandeel hoogopgeleiden (63 procent heeft een hoger diploma) en ook veel vrouwen (53 procent) onder zijn kiezers. Enkel PVDA en sp.a trekken meer vrouwen aan. De socialisten hebben wel de minste jonge kiezers: slechts 18 procent van het kiespubliek van de socialisten is jonger dan 34 jaar.

IVox bevroeg ook wanneer mensen hun keuze voor de verkiezingen hadden gemaakt. Daaruit blijkt onder meer dat 12,2 procent van de Vlamingen pas in het stemhokje de knoop heeft doorgehakt. Van die kiezers heeft uiteindelijk 20 procent voor Vlaams Belang gekozen en evenveel voor N-VA.

De extreemrechtse kiezers bleken vaak ook echter al het langste zeker van hun stem. Veertig procent had zijn keuze al meer dan drie maanden geleden gemaakt.

bron: Belga