Vlaams Belang dient klacht in tegen Laurette Onkelinx wegens laster

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams Belang dient klacht in tegen voormalig PS-vicepremier Laurette Onkelinx wegens smaad, laster en eerroof omdat die de partij bestempelde als een "racistische partij" in een reactie op de audiëntie die partijvoorzitter Tom Van Grieken vandaag bij de koning had. Voor de voorzitter zijn de verwijten 'gratuit en lasterlijk': "Dit is spuwen in het gezicht van meer dan 800.000 Vlamingen. Er is een hemelsbreed verschil tussen kritiek hebben op massa-immigratie en het verspreiden van racisme", klinkt het. Onkelinx had woensdag harde kritiek op de audiëntie van Vlaams Belangvoorzitter Tom Van Grieken bij de koning. "Het is een racistische en gewelddadige partij. De koning heeft een schadelijke boodschap gegeven", zei ze op de RTBF.

De partij wijst erop dat racisme of xenofobie sinds 1981 bij wet als misdrijf strafbaar zijn. "Met haar uitspraken criminaliseert Onkelinx het Vlaams Belang, zijn programma en zijn kiezers", stelt Tom Van Grieken. Daarom zet hij juridische stappen. Het Vlaams Belang beroept zich hierbij op een uitspraak van het Antwerpse Hof van Beroep in een geschil met de organisatoren van de Boekenbeurs. Die stelde dat het Vlaams Belang op geen enkele wijze racistisch of discriminerend is. Het Hof volgde het advies van de procureur-generaal bij het Hof van Beroep, dat stelde dat "helemaal niet bewezen is dat de politieke overtuiging die gelieerd kan worden aan de politieke partij in kwestie, het Vlaams Belang, racistische of discriminerende tendensen zou vertonen."

Het maakt de beschuldigingen van Onkelinx ongegrond en lasterlijk, besluit Tom Van Grieken, die een klacht indient tegen tegen het PS-kopstuk.

bron: Belga