Speciaal aanklager Mueller houdt ermee op: "Geen legale optie om Trump aan te klagen"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Speciaal aanklager Robert Mueller die onderzoek heeft gedaan naar veronderstelde Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 en veronderstelde "collusie" tussen Moskou en het campagneteam-Trump, heeft vandaag in zijn eerste publieke verklaring in zowat twee jaar gezegd de magistratuur vaarwel te zeggen. Ten gronde zei hij dat er geen "legale optie" was om de president aan te klagen. "Ons onderzoek is rond. We sluiten formeel het kantoor van de speciale aanklager. En ik verlaat het ministerie van Justitie", zei hij. Mueller voegde eraan toe de privésfeer weer op te zoeken. De speciale aanklager zei omtrent zijn onderzoek zelf dat er "meerdere en systematische pogingen zijn geweest om in onze verkiezing(en) tussen te komen". Zo heeft Rusland "gesofisticeerde cybertechnieken gebruikt om in te breken in netwerken" van het campagneteam van de Democratische kandidate Hillary Clinton.

Nog volgens de magistraat "zou hij het hebben gezegd indien hij ervan overtuigd was geweest dat president Donald Trump duidelijk een misdaad had begaan". "Wij konden echter niet uitmaken of de (Republikeinse) president al of niet een misdrijf heeft gepleegd". Het beleid van het ministerie van Justitie luidt reeds lang dat een zittende president tijdens zijn ambt niet kan worden aangeklaagd. "De president aanklagen voor een misdaad was daarom geen legale optie die wij konden overwegen."

De magistraat noemde het "niet gepast" om in het Congres te gaan getuigen, alhoewel de Democraten hem zouden willen horen over zijn onderzoek. Mueller heeft eind maart zijn schriftelijke conclusies ingediend. In zijn document van meer dan 400 pagina's na 22 maanden van onderzoek liet hij Trump vrijuit gaan in verband met "collusie" met Moskou. Wel verweet de vroegere topman van de federale recherche FBI de president storende invloed op zijn onderzoek te hebben uitgeoefend, te beginnen met een poging om hem de laan uit te sturen. Welke opvolging dit behoeft, zei Mueller niet.

"Er verandert niets aan het rapport-Mueller. De zaak is gesloten. Dank u", twitterde Donald Trump nog geen uur na de verklaring van Mueller.

Bron: Belga