Overheid lanceert dinsdag volksbevraging over Belgisch klimaatplan

door
Belga
Leestijd 2 min.

De overheid lanceert op dinsdag 4 juni een online volksbevraging over de Belgische klimaatplannen. Dat heeft het kabinet van federaal minister van Energie Marie-Christine Marghem vandaag bevestigd. Door de vragenlijst krijgen burgers de mogelijkheid om zich uit te spreken over de engagementen die de verschillende Belgische overheden in het Nationaal Energie- en Klimaatplan (NEKP) aangaan. De vragen worden op de website van de Algemene Directie Energie van de FOD Economie gepubliceerd en blijven zes weken lang online staan, deelt het kabinet-Marghem mee.

Welke vragen er gesteld worden, is nog niet meegedeeld. De krant De Morgen had het vandaag wel al over een reeks van vijftien vragen, zoals "Wil u nog meer offshorewindmolens voor de kust?" en "Hoe kunt u uw energieconsumptie verminderen?". Naast die reeks vragen, is er ook ruimte voorzien om eigen opmerkingen toe te voegen.

De bevraging komt er omdat de Europese Commissie aan alle lidstaten had gevraagd om de bevolking te consulteren over hun klimaatplannen. België had in het NEKP dan ook aangegeven dat er een publieksbevraging zou plaatsvinden "tijdens het eerste kwartaal van 2019". Dat het inspraakmoment er enkele maanden later komt, heeft onder meer te maken met het feit dat de federale en regionale beleidsniveaus op elkaar afgestemd moesten worden.

De natuurbehoudsorganisatie WWF had het uitgestelde inspraakmoment in De Morgen al "too little, too late" genoemd. "Alles wijst erop dat de regering liefst zo weinig mogelijk mensen naar dit klimaatplan laat kijken", had woordvoerster Julie Vandenberghe verklaard. "Europa verwacht een brede volksbevraging, maar wat krijgen we? Een simpele vragenlijst die in volle zomer op een website wordt geplaatst, zonder dat er ruchtbaarheid aan wordt gegeven."

Het kabinet-Marghem benadrukt echter dat mensen via onder meer internet, Twitter en persmededelingen op de hoogte gebracht worden van de bevraging.

bron: Belga