Michel over uitnodiging van paleis voor Vlaams Belang: "De koning speelt zijn rol"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uittredend premier Charles Michel roept op tot sereniteit over de federale formatie. "De koning speelt zijn rol" als hij het Vlaams Belang uitnodigt op het paleis. "Er is een grondwettelijke procedure (...) het behoort de koning toe de consultaties te leiden." Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken ging woensdagvoormiddag langs bij de koning in het kader van de federale regeringsvorming, als eerste VB-voorzitter ooit. CdH-voorzitter Maxime Prévot, die eerder op de dag op het paleis verwacht werd, krijgt daar naar eigen zeggen "koude rillingen" van, al zei hij ook dat de koning niets kwalijk te nemen valt, gezien de verkiezingsuitslag in het noorden van het land.

Uittredend premier en MR-voorzitter Charles Michel, die ook al op het paleis verscheen, roept op tot sereniteit. "Op dit moment is er kalmte nodig zodat het land bestuurd kan worden en we kunnen zien welk soort project we op poten kunnen zetten in de regio's en op het federale niveau, na het democratische signaal dat de kiezers hebben gegeven." Voor Michel is het belangrijk om "zo veel mogelijk te vermijden dat er dingen gezegd worden die de oefening nog ingewikkelder kan maken."

Dat koning Filip Van Grieken uitnodigt maakt voor de MR-kopman deel uit van de grondwettelijke procedure. "Het behoort de koning toe de consultaties te leiden. Hij speelt zijn rol."

Michel werd deze namiddag in het Waals parlement in Namen ontvangen door PS-kopstukken Elio Di Rupo en Paul Magnette in het kader van de regeringsvorming in het zuiden van het land. Magnette werd ook gevraagd naar een mening over de uitnodiging van het paleis voor Vlaams Belang, maar hij hield zich op de vlakte. "Ik heb een mening, maar die zal ik u niet vertellen."

bron: Belga