Massavernietigingswapens Noord-Korea inbreuk op VN-verbod

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft gisteren gezegd dat Noord-Korea's massavernietigingswapens de VN-resoluties schenden. Een heel ander geluid dan de opmerkingen van president Donald Trump van zondag, dat twee recente rakettesten door het land zondag hem "niet stoorden". "Ik denk dat het hele Noord-Koreaanse programma voor massavernietigingswapens strijdig is met de veiligheidsresoluties van de Verenigde Naties", zei Morgan Ortagus, woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op een persconferentie. Ze voegde toe dat de Verenigde Staten desondanks blijven "proberen een vreedzaam einde te onderhandelen om het Noord-Koreaanse programma voor massavernietigingswapens te beëindigen".

Zondag tweette Trump, die op dat moment in Japan was voor een vierdaags bezoek: "Noord-Korea vuurde wat kleine wapens af, wat sommigen van mijn mensen en anderen stoorden, maar mij niet." Hij plaatste het bericht twee uur nadat Nationaal Veiligheidsadviseur John Bolton zei dat de wapentesten van Pyongyang van deze maand "zonder twijfel" een schending waren van de resoluties van de VN-Veiligheidsraad. Noord-Korea reageerde erg kregelig op Boltons uitspraak, door hem te omschrijven als een "veiligheidsvernietigende adviseur".

Pyongyang vuurde op 4 en 9 mei korteafstandsraketten af naar de Japanse Zee. Trump heeft al aangegeven de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un graag een derde keer te willen ontmoeten, in de hoop vooruitgang te boeken in de denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland.

Bron: Belga