Europa League - Eden Hazard schenkt Chelsea opnieuw Europese beker

Leestijd 3 min.

Chelsea heeft woensdag in Bakoe de Europa League gewonnen. In de Azerbeidzjaanse hoofdstad namen Eden Hazard en co met 4-1 de maat van Arsenal. Bij de rust stond de 0-0 nog op het bord. Daarna leidde Hazard zijn team met twee doelpunten en een assist naar de zege. Een minuut voor tijd kreeg de Rode Duivel een applausvervanging. Olivier Giroud opende de score in de Londense derby. In de 49e minuut kopte de Franse aanvaller een voorzet van Emerson tegen de touwen. Op het uur zette Hazard Pedro op weg naar de 2-0. Vijf minuten later mocht Hazard vanop elf meter aanleggen voor de 3-0. Nadat Alex Iwobi in de 69e minuut met een knap afstandsschot milderde tot 3-1, zette Hazard zijn team snel weer op rozen. In de 72e minuut legde hij de eindstand vast.

In de openingsfase drong Arsenal wat meer aan in het warme Bakoe, maar werd het zelden gevaarlijk. De meeste dreiging kwam nog van een schot van afstand van Granit Xhaka. De Zwitser zag de bal in het sfeerloze stadion, waar het publiek mijlenver van het veld zat, net over het doel van Kepa Arrizabalaga gaan.

Chelsea werd pas gevaarlijk in een fase dat Hazard zich wat meer met het spel ging bemoeien. Onze landgenoot leidde kansen in voor Giroud en Emerson. Beiden stuitten op Petr Cech, de Tsjechische doelman die in Azerbeidzjan zijn laatste wedstrijd speelde.

Na de troosteloze eerste helft brak Giroud het duel snel na de hervatting open. Vallend kopte de ex-speler van Asenal een voorzet van Emerson binnen. Na een uur liep Chelsea verder uit. Deze keer schoot Pedro ineens raak, na een voorzet van Hazard. De aanval was ingeleid door Mateo Kovacic. Een paar minuten later viel de definitieve beslissing. Hazard maakte de 3-0 van 11 meter. De strafschop was toegekend nadat Ainsley Maitland-Niles in de rug van Giroud was gelopen. Door een pegel van de net ingevallen Iwobi kwam Arsenal nog op 3-1. Voor het weer spannend werd, maakte Hazard de 4-1 na een combinatie met Giroud.

Voor Arsenal kwam de nederlaag hard aan, omdat het voor de club de laatste kans was zich te plaatsen voor de Champions League. Coach Unai Emery bleef daardoor in zijn eerste seizoen bij 'the Gunners' zonder prijzen. Met Sevilla won de Spanjaard drie keer de Europa League. Het succes van Chelsea, dat zich als derde in de eigen competitie al voor de Champions League plaatste, leverde Lyon, derde in de Franse Ligue 1, een rechtstreeks ticket voor de groepsfase van het kampioenenbal op.

In wat wellicht zijn laatste match was voor Chelsea, bezorgde Hazard "The Blues" een tweede Europese beker. Ook tijdens zijn eerste seizoen in Engeland, in 2012-2013, won Hazard de Europa League met Chelsea. Door een blessure miste hij toen wel de finale (2-1 tegen Benfica). In zeven seizoenen won Hazard met Chelsea ook twee keer de Premier League (2015, 2017), een FA Cup (2018) en een League Cup (2015).

De Champions League (2012) en de Beker voor Bekerwinnaars (1971, 1998) heeft Chelsea ook al in de prijzenkast.