Huyck: "Ik geloof in een goede afloop van deze zaak"

door
Belga
Leestijd 3 min.

Dirk Huyck, de voorzitter van Waasland-Beveren, heeft in een uitvoerig pleidooi een tweede maal het woord genomen voor de Geschillencommissie Hoger Beroep. "Eigenlijk heb ik altijd geloofd in een goede afloop van deze zaak, omdat ik weet dat ik recht in mijn schoenen sta." "Bondsprocureur Wagner noemt mijn club Waasland-Beveren maffieus en rot. Honderden vrijwilligers, honderden jeugdspelers, meer dan duizend ouders, bedrijven die hun naam willen verbinden aan deze fantastische club, duizenden supporters: u noemt die allemaal maffieus. Je ontneemt deze mensen hun ziel en hun geloof. Als club staan we jaarlijks in de top drie van de clubs met sterkste communitywerking. We doen heel wat evenementen om een sociale familieclub te zijn. Ik doe dit met veel overtuiging. U tracht dit bedrijf helemaal om te gooien met een enkel woord. U legt een bom onder dit bedrijf", sprak Huyck, die een schorsing van tien jaar riskeert.

"Ik had liever gehad dat de kalender anders was geweest. Niemand met fatsoen wil het genadeschot geven. Maar een seizoen is meer dan één wedstrijd. En met die gedachte zat ik die hele week in aanloop naar 11 maart 2018 in mijn achterhoofd. In mijn gesprek met de onderzoekscoördinator stel ik dat duidelijk: KV Mechelen moest maar beter zijn. Mijn respect voor alle ploegen in 1A is even groot. Ik had KV Mechelen er niet liever bij dan Eupen."

"Ik ben inderdaad benaderd door Veljkovic, door Wagner getypeerd als een maffiosi. Sinds medio 2015 heb ik nooit met hem contact gehad. Ik kende hem niet, enkel van een handdruk hier en daar. Het was mijn opdracht om mijn spelers te beschermen voor dergelijke benaderingen. Daarom maakte ik hem nogmaals duidelijk dat we niet mee zouden gaan in zijn verhaal. Ik ben ervan overtuigd dat ik ervoor gezorgd heb dat die wedstrijd eerlijk is verlopen. Mijn spelers hebben met overtuiging gespeeld zoals het hoort. Onze toenmalige kapitein Jans, niet verhoord, schreef een brief waarin hij meldde dat het ongelooflijk is waarvan Waasland-Beveren wordt beticht."

"Ik heb die benadering van Veljkovic niet gemeld. Ik dacht correct gehandeld te hebben. Pas na contact met de onderzoeksrechter heeft meester John Maes mij op de hoogte gebracht van de meldingsplicht. Als ik had geweten dat ik het moest melden, zou ik het meteen gedaan hebben. Meer dan zeven maanden overstelpt worden met onjuiste verklaringen, is ontzettend zwaar. Niet mogen spreken is ontzettend zwaar. Valselijk beschuldigd worden, is het ergste wat iemand kan meemaken. Ik hoopte dat u zich zou baseren op feiten, meneer Wagner. Uzelf concludeert dat er geen aanwijsbare feiten zijn, maar u wil mij en mijn club toch nog vervolgen. Bewijzen die het omgekeerde zeggen laat u links liggen. Ik wil mensen helpen, maar niet als mijn integriteit aangetast zou worden. Ik blijf ook steeds het gevoel hebben dat wij de bewijslast moeten aanleveren, maar ik dacht dat het omgekeerd was: je bent onschuldig tot het tegendeel bewezen is. Ik heb het zwaar en word ten onrechte lastiggevallen. Ook ik krijg dreigberichten. Mijn club en supporters zijn de wanhoop nabij."

bron: Belga