Zuid-Afrika voert CO2-taks in

door
Belga
Leestijd 1 min.

Zuid-Afrika, de grootste vervuiler van het Afrikaanse continent, voert een CO2-taks voor bedrijven in. Die treedt op 1 juni in voege. De taks werd vastgelegd op 120 rand (zo'n 7,4 euro) per ton CO2 dat men uitstoot. "De klimaatverandering is één van de grootste uitdagingen voor de mensheid. De bedoeling van de taks is om de broeikasgassen op een leefbare manier te doen dalen", legt het Zuid-Afrikaanse ministerie van Financiën uit.

Over de taks wordt al bijna tien jaar gedebatteerd in het land. Een aantal grootvervuilers, zoals de staalsector en de mijnbouwindustrie, reageerden al negatief. Volgens hen gaat de taks te veel geld kosten. Bij de milieuverenigingen wordt positief gereageerd. Ze vrezen wel dat de taks niet hoog genoeg is om het gedrag van ondernemingen effectief te veranderen, maar spreken toch over een eerste stap in de goede richting. "Het is een belangrijk signaal naar de bedrijfswereld", aldus Greenpeace.

Zuid-Afrika is als grootste economie van Afrika sterk afhankelijk van steenkool voor de productie van zijn elektriciteit. Volgens Greenpeace staat het land op de veertiende plaats van meest vervuilende landen ter wereld. Zuid-Afrika ondertekende meerdere internationale klimaatafspraken, maar de uitvoering ervan verloopt erg traag.

Wereldwijd zijn er zo'n veertig landen met een CO2-taks, maar die ligt niet overal even hoog en is dus niet overal even efficiënt.

bron: Belga