Groen hinkt op twee benen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Geen hoera-stemming op het partijbureau bij Groen deze ochtend. De Vlaamse groenen zijn wel tevreden met de groei, maar hadden duidelijk op meer gehoopt. "Natuurlijk mocht het wat meer zijn, maar we hebben wel 50 procent meer mandatarissen", aldus voorzitster Almaci. Dat niet Groen, maar Vlaams Belang de grote winnaar is geworden, valt zwaar bij Groen. "De opkomst van extreemrechts is mijn grootste bezorgdheid", zegt Kristof Calvo. Ja, Groen gaat er op vooruit en is de grootste partij in Brussel en Gent, maar de grote 'groene golf' waar de partij op had gehoopt is beperkt gebleven tot een bescheiden golfslag. De kleine winst voor Groen wordt volledig overschaduwd door de grote winst voor Vlaams Belang.

Toch wil partijvoorzitster Meyrem Almaci zich geen depressie laten aanpraten. "We zijn blij met deze stap vooruit. Natuurlijk mocht het iets meer zijn, dat zal elke partijvoorzitter zeggen. Maar we hebben 50 procent meer mandatarissen en ik ben erg fier dat we als enige democratische partij in het parlement erop vooruit gaan", zo zei Almaci vandaag voor aanvang van het partijbestuur.

Ook Mechels kopstuk en Kamerlid Kristof Calvo geeft toe dat het resultaat wat onder de verwachtingen blijft "Het gevoel is dubbel. Het is onze vierde overwinning op rij en we winnen 8 parlementsleden. Maar ik geef toe dat ik gehoopt had op meer", aldus Calvo.

Calvo zegt ook dat hij vooral "bezorgd" is over de "opkomst van extreemrechts". "Het wordt de opdracht van alle democratische partijen om een antwoord te bieden op die onzekerheid. Wij gaan nooit mee besturen met Vlaams Belang, maar we moeten de bezorgdheid van de mensen wel ernstig nemen", aldus Calvo.

Dat niet Groen, maar Vlaams Belang de grote winnaar is geworden, heeft volgens Europees lijsttrekker Petra De Sutter ook te maken met het feit dat dat "de socio-economische thema's en migratie de bovenhand hebben gehaald op het klimaat". Volgens haar hebben "angst en ongerustheid" veel kiezers naar het Vlaams Belang geleid.

Stijn Bex, die als lijsttrekker in Brussel een zetel veroverd heeft in het Vlaams Parlement, ziet nog een bijkomende reden waarom de uitslag van Groen misschien wat onder de verwachtingen is gebleven. "Je mag niet vergeten dat we voorwerp zijn geweest van een uiterst negatieve campagne tegen ons. We moeten onszelf dus ook niet te veel verwijten maken", zo zei hij aan Belga.

bron: Belga