Federaal samenvattend: VB wint 15 zetels, N-VA grootste fractie

door
Belga
Leestijd 1 min.

Volgens de voorlopige zetelverdeling wint Vlaams Belang 15 zetels in de Kamer en wordt de extreemrechtse partij even groot als de PS. N-VA blijft de grootste van het federale halfrond met 25 zetels, al zijn dat er 8 minder dan de voorbije legislatuur. Ecolo-Groen wordt momenteel niet de grootste fractie. Het extreemlinkse PVDA mag 11 verkozenen naar de Kamer sturen. Vlaams Belang is de grote winnaar van de verkiezingen in Vlaanderen. De afgelopen vijf jaar zat de partij met amper drie vertegenwoordigers in de Kamer. Dat worden er de komende vijf jaar liefst 18. N-VA blijft de grootste partij, maar ziet zijn fractie met een kwart afslanken.

PS en MR verliezen allebei 5 zetels en komen uit op respectievelijk 18 en 15 zetels. CD&V gaat eveneens 5 zetels achteruit en strandt op 13 zetels. Dat zijn er evenveel als Ecolo, maar de Franstalige groenen vormen samen een fractie met Groen, dat 2 zetels wint tot 8 zetels. Samen zijn de groenen dus 21 zitjes waard.

Open Vld moet 3 zetels prijsgeven en houdt er 11 over. Dat is evenveel als PVDA - de Nederlandstalige en Franstalige kandidaten samengeteld. De afgelopen legislatuur had PVDA slechts 2 zetels. Sp.a wordt kleiner dan de communistische fractie. Het verliest 4 zetels en zakt tot 9 zetels. Het cdH verliest 2 zetels om op 7 zitjes uit te komen. DéFI tot slot blijft op 2 zetels steken.

bron: Belga