Brussel samenvattend: Groenen blijven aan de leiding, PS wipt over MR

door
Belga
Leestijd 2 min.

Winst voor de groenen van Ecolo en Groen, voor PTB-PVDA en in mindere mate Vlaams Belang en DéFI, verlies voor alle traditionele partijen. Zo kan het resultaat van de verkiezingen voor het Brussels Parlement worden samengevat na het tellen van twee derden van de stemmen. Aan Vlaamse kant is Groen stevig leider met 21,79 procent, zo'n vier procentpunten meer dan N-VA (17,33%, +0,73) en vijf dan Open Vld. De Vlaamse liberalen krijgen een klap van tien procentpunten, terwijl N-VA niet de grote doorbraak in Brussel meemaakt en slechts driekwart procentpunt groeit. Ook de naamsverandering van sp.a naar one.brussels-sp.a lijkt niet erg geslaagd, want minister Pascal Smet moet een verlies van meer dan 6 procentpunten incasseren. CD&V moet vier procentpunten inleveren, en eindigt met 7,35% zelfs achter Vlaams Belang, dat ruim 2 punten stijgt tot 7,78 procent. Aan Nederlandstalige kant krijgen we ook een nieuwkomer, de burgerlijst Agora van Pepijn Kennis, die 6,64 procent haalde.

Aan Franstalige kant is Ecolo de winnaar door een winst van meer dan tien procentpunten. Maar de partij voelt met 20,49 procent de hete adem van zowel PS (19,45%) als de MR (18,55%). De Franstalige socialisten weten hun verlies te beperken tot 7,13 punten, terwijl PTB ongeveer evenveel wint. Die laatsten moeten met 11,74 procent DéFI nog laten voorgaan. Het voormalige FDF moet een beetje tegen de verwachtingen genoegen nemen met minder dan een punt winst. CdH zakt 4,80 punten en houdt nog 6,93 procent over.

In de cijfers zitten intussen de kanton Elsene en Schaarbeek volledig in en delen van Anderlecht, Sint-Joost en Ukkel. Molenbeek en Sints-Gillis ontbreken nog.

bron: Belga