Koningin Elisabethwedstrijd - Stella Chen is verrassende eindwinnares - Huang eindigt bij niet-gerangschikte laureaten

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Amerikaanse Stella Chen is de verrassende winnares van de Koningin Elisabethwedstrijd viool. De twaalfkoppige jury koos voor een violiste die door weinigen was getipt. De tweede en derde plek gingen respectievelijk naar de Canadees Timothy Chooi en de Amerikaan Stephen Kim. Onze landgenote Sylvia Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten. De 26-jarige Chen speelde haar finale vrijdag op de voorlaatste competitiedag. Ze bracht naast het verplichte werk het vioolconcerto van Tsjaikovski. Chen studeerde aan de gerenommeerde Juilliardschool bij Itzhak Perlman. De laureate gaat naar huis met een geldprijs van 25.000 euro en een Stradivarius-viool, die ze in bruikleen krijgt.

De Canadees Timothy Chooi, die zich ontpopte tot publiekslieveling door een uitbundige performance, is tweede laureaat. Stephen Kim, de enige die het verplichte werk zonder partituur bracht, pakt het brons. Shannon Lee, Julia Pusker en Cristina Goicea vervolledigen de top-6.

Onze landgenote Sylvia Huang eindigde bij de niet-gerangschikte laureaten. Ze kreeg wel eerder op de avond de Canvas-Klara Publieksprijs ter waarde van 2.500 euro. De laureaten van de wedstrijd spelen in de komende weken nog een reeks laureatenconcerten, waarbij het brede publiek hen nog eens aan het werk kan zien.

bron: Belga