Voorzitter VOKA Limburg onder elektronisch toezicht in onderzoek naar dieselfraude

Voorzitter VOKA Limburg onder elektronisch toezicht in onderzoek naar dieselfraude

In het gerechtelijk onderzoek van het parket van Limburg naar grootschalige dieselfraude is Francis Wanten, voorzitter van VOKA Limburg, gearresteerd en voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De onderzoeksrechter besliste Wanten aan te houden onder elektronisch toezicht. Wanten, de grote man achter brandstoffengroothandel Comfort Energy, werd donderdag gearresteerd. Vrijdag moest hij bij de onderzoeksrechter verschijnen. Het Limburgse gerecht rolde woensdag en donderdag een criminele organisatie op die zich met dieselfraude bezighield. Een heel deel van de gearresteerde verdachten was al eerder in het verleden voor gelijkaardige feiten tegen de lamp gelopen. Ze waren al vervolgd en correctioneel veroordeeld voor grootschalige brandstoffraude, waarbij ze accijnzen ontdoken. Speurders van de federale gerechtelijke politie Limburg en opsporingsambtenaren van Douane en Accijnzen vielen op 23 locaties binnen. De politiemensen namen vrachtwagens, auto’s en bezwarende documenten in beslag. Ze verzegelden ook een aantal tankstations. In totaal zijn veertien verdachten gearresteerd.

De grootschalige accijnsfraude draait om het ontkleuren van mazout. De financiële winst voor de organisatie bestaat uit het prijsverschil tussen rode mazout en diesel aan de pomp. De fraude is op jaarbasis geschat op vele tientallen miljoenen euro’s. Bij de gerechtelijke actie zijn twee actieve ontkleuringsinstallaties aangetroffen, eentje in Gosselies en een in Balen.

Twee broers uit Genk zouden alweer de spilfiguren zijn. S. M. leeft al een tijdje ondergedoken, vermoedelijk in Turkije. Het Limburgse parket zal om zijn uitlevering vragen.

bron: Belga