SpaceX lanceert eerste reeks satellieten voor snel internet

SpaceX lanceert eerste reeks satellieten voor snel internet
SpaceX lanceert eerste reeks satellieten voor snel internet

Het Californische ruimtevaartbedrijf SpaceX is gestart met de uitbouw van een globaal netwerk voor snel internet. Het bedrijf heeft de eerste zestig satellieten gelanceerd van de toekomstige constellatie ‘Starlink’, die in totaal uit zo’n 12.000 satellieten zou kunnen bestaan. De lancering was oorspronkelijk voor vorige week voorzien, maar werd uitgesteld omwille van het weer en van technische problemen.

Een Falcon-9 raket schoot de eerste zestig satellieten donderdagavond laat de ruimte in. De satellieten komen op ongeveer 550 kilometer hoogte in de atmosfeer; dat is hoger dan het ISS, maar lager dan de meeste andere satellieten. Dit zou de internetsnelheid moeten bevorderen. Elke satelliet van Starlink weegt zo’n 227 kilogram.

SpaceX wil vanuit de ruimte een breedbandinternetwerk lanceren, in concurrentie met bijvoorbeeld de start-up OneWeb of het Kuiper-project van Amazon. Vanaf ongeveer 800 satellieten kan het netwerk operationeel worden, verwacht topman Elon Musk. Daarvoor zijn dus nog een twaalftal lanceringen nodig.

Bron: Belga