Belcampi: de eerste pasta van Belgische bodem

Belcampi: de eerste pasta van Belgische bodem
Foto Unsplash

De Belg mag zich binnenkort verwachten aan de eerste pasta van eigen bodem. Drie jaar lang werkten RV Food en wetenschappers van de Thomas More Hogeschool samen om een pasta van Belgische makelij af te leveren. Die krijgt als naam Belcampi en is vanaf juni verkrijgbaar in de supermarkt.

Onderzoekers van de Thomas More Hogeschool hebben in samenwerking met RV Food een pasta gecreëerd die volledig in eigen land werd gerealiseerd. De initiatiefnemers startten het proefproject op nadat een test had uitgewezen dat heel wat Belgische teeltgronden gelijkaardig zijn aan die van zuiderse landen. Zo zijn ook in ons land zachte zand-leemgronden te vinden die de warmte lange tijd kunnen vasthouden en een grote waterdoorlatendheid hebben. Die grond is noodzakelijk voor het telen van harde tarwe, het basisingrediënt van pasta.

Harde tarwe

Vóór dit initiatief kon die specifieke tarwesoort niet geteeld worden op Belgische akkers. De teelt van harde tarwe – ook wel durumtarwe genoemd – is ook gunstig voor de boeren. De vergoedingen voor harde tarwe liggen immers aanzienlijk hoger dan die voor de traditionele landbouwgewassen. De nieuwe pasta krijgt de toepasselijke naam Belcampi. Dat is een verwijzing naar de proefvelden in de Belgische Kempen waar de tarwe voor het eerst geteeld werd. Vanaf eind juni zal iedereen kunnen proeven van de eerste oer-Belgische pasta. De Belcampi spaghetti, penne, linguine of fusilli zal je kunnen kopen bij onder meer Delhaize, Carrefour en Spar.