Ook Johan Timmermans pleit onschuldig in fraudeonderzoek

Ook Johan Timmermans pleit onschuldig in fraudeonderzoek

Voormalig KV Mechelen-voorzitter Johan Timmermans heeft vandaag zijn onschuld verdedigd tijdens de tweede zitting van het tuchtdossier voor de Geschillencommissie Hoger Beroep omtrent mogelijke matchfixing in de degradatiestrijd van vorig seizoen in de Jupiler Pro League. Timmermans werd vertegenwoordigd door advocaat Patrick Waeterinckx en die ontkende in een levendig betoog elke betrokkenheid bij matchfixing van zijn cliënt. Net als KV Mechelen-advocaat Joost Everaert begon Waeterinckx met een rondje procedurefouten.

“De schorsing van tien jaar die tegen meneer Timmermans wordt geëist is volstrekt onbegrijpelijk”, stelde Waeterinckx. “Er werden door het parket 35 stukken vrijgegeven. Waarom juist deze stukken naar buiten werden gebracht, weten we niet. Door het feit dat we deze beweegreden niet kennen, zijn de rechten van mijn cliënt duidelijk geschonden. Deze vordering is manifest onontvankelijk.”

Vervolgens ging Waeterinckx concreter in op de twee voor Timmermans belastende gesprekken, opgenomen via telefoontaps. Het gaat om een gesprek met voormalig financieel directeur Thierry Steemans en een gesprek met Moeskroen-CEO Paul Allaerts, beiden in de week voor het beslissende alles-of-niets-duel tegen Waasland-Beveren. “Het gesprek met Steemans is een doodnormaal voetbalgesprek”, aldus Waeterinckx. “Het merendeel van de conversatie gaat zelfs over bouwwerken en is totaal irrelevant. Er werd ook gesproken over de sfeer binnen de spelersgroep van Waasland-Beveren, maar dat was allemaal heel onschuldig. Het is toch normaal dat de voorzitter van een club die op degraderen staat graag wil weten hoe het er bij de tegenstander aan toe gaat. Wat betreft het gesprek met Allaerts: beide heren kennen elkaar al jaren en mijn cliënt heeft enkel en alleen gevraagd of de spelers van Moeskroen toch hun ‘plicht’ gaan doen tegen Eupen. Misschien was dat niet zo verstandig, maar is dat dan matchfixing?”

Tot slot kwam een gesprek met Olivier Swolfs, CFO van Waasland-Beveren, op de dag van het bewuste onderlinge duel ter sprake. “Daarin zei Timmermans dat hij 300 procent zeker was dat ‘het in orde zou komen’. Ook dat is niet vreemd. Je kan toch niet anders verwachten dat een voorzitter van een club dat zegt”, besloot Waeterinckx. Johan Timmermans bevestigde op het einde van het pleidooi dat hij volledig achter de uitspraken van zijn raadsman staat. “Ik betwist dan ook formeel de vorderingen tegen mijn persoon.”

bron: Belga