Wist je dat élke minuut een kind blind wordt?

Wereldwijd zijn 1,4 miljoen kinderen blind. Maar liefst de helft daarvan heeft een vorm van vermijdbare blindheid. Dit betekent dat hun visuele beperking rechtstreeks in verband staat met armoede en moeilijke toegang tot medische zorgen. De Belgische ngo Licht voor de Wereld strijdt al meer dan twintig jaar tegen dit verschrikkelijk onrecht.

Aangeboren of traumatische cataract, glaucoom of onbehandelde ooginfecties zijn de belangrijkste oorzaken van kinderblindheid. Met kwalitatieve oogzorg, betere preventie, hygiëne, voeding en educatie zouden deze kinderen niet blind zijn.

Alvin kan opnieuw goed zien!

De strijd tegen vermijdbare kinderblindheid is een prioriteit voor Licht voor de Wereld. De organisatie maakt oogzorg toegankelijk voor de meest kwetsbare bevolkingsgroepen. Ze werkt samen met lokale partners en steunt oogziekenhuizen in Congo, Rwanda en Tanzania. Daar behoeden plaatselijke oogartsen jaarlijks zo’n 3.000 kinderen voor blindheid.

Een van deze kinderen is de kleine Alvin uit Tanzania. Het jongetje ziet niets meer met zijn linkeroog na een ongeluk tijdens het spelen. Gelukkig vindt Alvins mama de weg naar één van de oogziekenhuizen die Licht voor de Wereld steunt. Een plaatselijke oogarts herstelt zijn zicht met een cataractoperatie. Vandaag wandelt en speelt het jongetje opnieuw zonder problemen.

VIDEO: Bekijk hier het volledige verhaal van de kleine Alvin en ontdek hoe jij kan helpen!