Giro - Opgeluchte Ewan "voelde zich niet zo goed"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Caleb Ewan heeft zijn nieuwe ploeg Lotto Soudal een eerste overwinning in een grote ronde bezorgd. "Het wordt nu van mij verwacht dat ik win", liet de 24-jarige Australiër zaterdag na afloop zijn opluchting blijken. Na een derde, een tweede en een vierde plaats was het voor Ewan en zijn Belgische ploegmaats dus eindelijk prijs in de achtste etappe. Wat het verschil had gemaakt? "Vastberadenheid en een erg toegewijde ploeg", aldus Ewan. "We waren nu al ongeveer alle acht de dagen hier aan het proberen. Ik ben nu zo blij dat ik de ploegmaats heb kunnen terugbetalen met de overwinning."

Met zijn 239 kilometer was de achtste rit de langste van de Giro, en in de finale moesten nog verschillende hellingen overwonnen worden. Toch had Ewan na de laatste bocht op tweehonderd meter van de finish nog een stevige jump in de benen. "Ik dacht op voorhand: als ik me goed voel, ga ik als eerste door de bocht. Maar het was eigenlijk nog best ver weg en ik voelde me niet zo goed, omdat het een lastige finale was geweest. Lastiger dan ik had gedacht. Dus wachtte ik gewoon tot hij (Pascal Ackermann) versnelde, want ik wist dat ik nog een goeie versnelling in de benen had."

Na een etappe in de Vuelta 2015 en in de Giro 2017 is dit de derde ritzege voor Ewan in een grote ronde. "Dit betekent veel voor me. Ik heb nu veel druk om wedstrijden te winnen. Het verschil: nu wordt verwacht dat ik win. Mijn seizoen tot nu was oké, maar niet fantastisch. Het betekent de hele wereld voor me dat ik hier nu kan winnen."

Voor Ewan was het de vierde zege van het seizoen, waarmee hij een groot aandeel heeft in de negen overwinningen van zijn ploeg. Eerder dit seizoen was hij ook aan het feest op WorldTour-niveau in de UAE Tour en tweemaal in de Ronde van Turkije.

Bron: Belga