Hou je van je job? De kans is groot dat je wordt uitgebuit

Een passie hebben voor je job, het lijkt een privilege dat slechts weinigen gegund is. Met plezier vertrek je elke ochtend na het werk en 's avonds kom je vermoeid maar voldaan thuis. Maar het heeft ook z'n nadelen om zoveel van je job te houden. Veel kans dat je werkgever jouw passie misbruikt.
door
camille.van.puymbroeck
Leestijd 2 min.

Als je ergens gepassioneerd door bent, bespaar je kosten noch moeite om je doel te bereiken. Hoewel dat in het dagelijks leven vaak een goede eigenschap is, is dat in professionele context helaas niet altijd het geval.

Onbetaalde overuren

Het vakblad Journal of Personal and Social Psychology publiceerde meerdere studies waaruit blijkt dat werkgevers maar al te graag misbruik maken van gepassioneerde werknemers. Iemand die zijn of haar job graag doet, draait immers ook sneller onbetaalde overuren. En ze nemen maar al te graag taakjes aan, ook al zijn die niet altijd even leuk. Helemaal top voor je baas, maar niet zo leuk voor jou en je portefeuille.

Extra taakjes als beloning

De wetenschappers maakten voor hun in totaal acht studies gebruik van de getuigenissen van 2.400 werknemers. Zij die een passie hebben voor hun job, nemen ook taken die niet binnen hun functie vallen met beide handen aan. Net omdat ze zo gepassioneerd zijn, voelen werkgevers zich hier ook minder schuldig over. In de professionele wereld komt passie daarom maar al te vaak gelijk te staan met onbetaald werk. In plaats van een geldelijke vergoeding te vragen, beschouwen werknemers met een passie voor hun job extra taakjes als een beloning, als een teken dat ze goed bezig zijn. Even voor de duidelijkheid: er is niks mis met je werk graag doen, maar laat je ook niet bedotten.