Ronde van Californië - Pogacar slaat dubbelslag

door
Belga
Leestijd 3 min.

Tadej Pogacar heeft de koninginnenrit van de Ronde van Californië gewonnen. De 20-jarige Sloveen van UAE Emirates haalde het op Mount Baldy voor de Colombiaan Sergio Higuita (EF Education First). George Bennett (Jumbo-Visma) eindigde als derde op vijf seconden. Tejay van Garderen moest de favorieten laten rijden en verliest zijn leiderstrui. Pogacar is nu de nieuwe leider met 16 seconden bonus op Higuita en 20 op Kasper Asgreen (Deceuninck-Quick Step) De koninginnenrit had drie stevige cols op het programma voor de renners, waarbij vooral de slotklim naar Mount Baldy tot de verbeelding deed spreken, met finish op bijna 2.000 meter hoogte. De strijd om het eindklassement zou hier geleverd worden, al belette dat niet dat heel wat renners probeerden om mee te springen in de vroege vlucht.

Na een hevige strijd slaagden negen renners erin om weg te rijden uit het peloton. Owain Doull (Team Ineos), Hugo Houle (Astana), Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), Michael Storer (Team Sunweb), Pawel Bernas (CCC Team), Herman Pernsteiner (Bahrain-Merida), Matteo Badilatti (Israel Cycling Academy), Mikkel Bjerg (Hagens Berman Axeon) en Fabio Jakobsen, al zou die snel weer gegrepen worden door het peloton.

Dat peloton gunde hen niet te veel bonus. De strijd om het klassement moest immers beslist worden en met nog 16 kilometer voor de boeg bleven enkel Lennard Hofstede, Pawel Bernas, Matteo Fabbro en Hugo Houle (Astana) over met nog 1 minuut bonus.

EF Education First van leider Tejay van Garderen, en ook Trek-Segafredo, voor Richie Porte, namen het heft in handen bergop en de favorietengroep dunde uit. Maximilian Schachmann (Bora-hansgrohe) wilde de slotklim niet afwachten en trok op 14 kilometer van het eind in de aanval. De Duitser maakte snel naar oversteek naar de koplopers en liet hen al snel achter. Virtueel reed hij zelfs even in het geel, maar ook hij zou het niet tot het eind uitzingen. In het peloton met favorieten ging als eerste het licht uit bij Gianni Moscon, verrassend genoeg was het daarna de leider zelf die op 4,2 kilometer van het eind moest lossen. Ploegmaat Rigoberto Uran stond hem nog even bij, maar de Amerikaan viel sterk terug en de strijd om de gele trui barstte niet snel daarna los.

Eerst lanceerde George Bennett, eindwinnaar in 2017, zich op 3,9 kilometer, maar al snel sloten Sergio Higuita, Tadej Pogacar en Richie Porte aan, op 3,5 kilometer was Schachmann er aan voor de moeite. Pogacar versnelde op 3,4 kilometer, enkel Higuita had een antwoord in de benen en zou daarna zelfs wegrijden bij de Sloveen die in Bennet een bondgenoot vond om daarna het kloofje te dichten. Intussen kreeg Porte af te rekenen met materiaalproblemen en zou hij geen rol meer spelen vooraan. De strijd ging tussen Pogacar, Higuita en Bennett, maar de Nieuw-Zeelander kon een demarrage van de Colombiaan niet beantwoorden, Pogacar klampte zich in het wiel en het duo reed samen naar de meet. Bennett zou nog dicht komen, maar het was Pogacar die met een slim manoeuvre in de bocht naar de zege en de gele trui sprintte.

In het klassement is Pogacar nu leider met 16 seconden voorsprong op Higuita. Asgreen staat derde op 20 seconden met enkel nog de etappe op zaterdag op het menu.

Bron: Belga