Ronde van Californië - Hall wint op Mount Baldy, Van der Breggen verstevigt leidersplaats

door
Belga
Leestijd 2 min.

De koninginnenrit naar Mount Baldy komt op naam van de Amerikaanse Katie Hall in de Ronde van Californië. Anna van der Breggen trok er samen op uit met Hall en schonk haar ploegmate de zege bergop. Met nog slechts één etappe te gaan, lijkt de eindwinst voor de wereldkampioene zo goed als binnen. De dames kregen een korte etappe voorgeschoteld in Californië, 76 kilometer, maar met onderweg twee stevige cols: de Glendora Mountain Road (eerste categorie, 9,2 kilometer) en finish op Mount Baldy, 8,2 kilometer lang en buiten categorie. Net zoals donderdag besloot Olga Zabelinskaya om niet te wachten tot het eind en ze trok in de aanval op de eerste klim. Zonder al te veel succes, een groep van nog zo'n 40 rensters zat haar op de hielen en toen het tempo de hoogte in ging, werd ze gegrepen. Het peloton telde op dat moment nog 12 rensters: leider Anna van der Breggen, Ashleigh-Moolan Pasio, Lizzie Deignan, Coryn Rivera, Katie Hall als belangrijkste namen.

Nog voor de top van de eerste klim slaagde Moolman Pasio er in om een kloofje te slaan op de rest, maar ook zij begon aan een missie zonder positief eind. Ze werd gegrepen. Vervolgens waagden, met nog zo'n 10 kilometer voor de boeg, Coryn Rivera, Kathrin Hammes en Omer Shapira hun kans en anticipeerden ze op de slotklim. Shapira zou op die klim al snel haar metgezellen lossen, maar toen het duo Van der Breggen/Hall aan hun aanval begon, was de Israëlische er aan voor de moeite. Noch Deignan, Moolman Pasio, Hammes of Kasia Niewiadoma hadden een antwoord klaar.

Aan het duo viel niets te beginnen, Moolman sprong nog weg uit de achtervolgende groep, maar meer dan een derde plaats op ruim een halve minuut zou er niet inzitten. Hall en Van der Breggen groetten uitgebreid het publiek op Mount Baldy en vierden samen uitgebreid de zege nog voor de top. Hall mocht als eerste over de meet, Van der Breggen heeft nu 29 seconden bonus op haar ploegmate. Moolman-Pasio volgt als derde op 1:06

bron: Belga