Politie doet controleactie op gebruik van aanhangwagens in Kortrijk

In Kortrijk heeft de politie van de zone Vlas (Kortrijk, Kuurne en Lendelede) een controleactie op aanhangwagens in het verkeer gehouden. Veel mensen weten immers niet precies welke voorschriften ze moeten naleven wanneer ze – veelal sporadisch – gebruik maken van een aanhangwagen. De verkeersactie ging zaterdagochtend niet toevallig van start in de Graaf Karel de Goedelaan, aan het containerpark in Kortrijk. Heel wat mensen gebruiken immers slechts occasioneel een aanhangwagen om afval naar het recuperatiepark te brengen.
Tijdens eerdere controles stelde de verkeerspolitie meermaals vast dat niet alle aanhangwagens voldoen aan de verplichte technische eisen. Ook zijn ze vaak te zwaar of verkeerd geladen. Dat kan leiden tot gevaarlijke verkeerssituaties, zoals een losgekomen lading die op het wegdek belandt. Niet-werkende knipper- of remlichten zorgen dan weer voor verwarring bij het achteropkomende verkeer.
De verkeersveiligheidsactie is gericht op het correct en veilig gebruik van een aanhangwagen. Flagrante overtredingen kunnen uiteraard bestraft worden, maar er wordt vooral ingezet op preventie en sensibilisering. Veel bestuurders beseffen zelf helemaal niet dat ze in overtreding zijn. Daarom krijgen ze allemaal een infokaartje met zeven tips voor het aankoppelen van een aanhangwagen. Overtreders komen er vanaf met een waarschuwing, op voorwaarde dat ze binnen de week wel aan alle voorschriften voldoen.
Gelijkaardige controles worden simultaan uitgevoerd in de politiezones Riho (Hooglede, Izegem, Roeselare), Polder (Diksmuide, Houthulst, Koekelare, Kortemark) en Westkust (Nieuwpoort, Koksijde, De Panne). Door het samenwerkingsprotocol WVL4 werken die vier politiezones bij dergelijke acties wel vaker nauw samen.

bron: Belga