Oostenrijkse bondskanselier sluit verdere samenwerking uit met vicepremier en FPÖ-leider

Oostenrijkse bondskanselier sluit verdere samenwerking uit met vicepremier en FPÖ-leider

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz sluit uit nog verder samen te werken met vicekanselier Heinz-Christian Strache. Dat heeft het Duitse persagentschap DPA vernomen. Strache, voorzitter van de extreemrechtse partij FPÖ, is gisteren in opspraak gekomen nadat er een video is gelekt waarin te zien is hoe hij interesse toonde in omkoping door een ‘Russische miljonair’. Het is nog niet duidelijk of hierdoor de coalitie tussen de conservatieve Volkspartij van Kurz en de FPÖ uit elkaar zal vallen, of dit zal leiden tot het ontslag van Strache als vicekanselier. Vandaag in de vroege namiddag zou een persconferentie gehouden worden. De oppositie wil alleszins nieuwe verkiezingen en heeft het over het “grootste politieke schandaal in de Tweede Republiek”.

Het schandaal kwam gisteravond naar buiten. In de videobeelden is te zien hoe Strache enkele maanden voor de verkiezingen samen met Johann Gudenu, de huidige fractieleider van FPÖ in het parlement, een Russische vrouw ontmoet in Ibiza. De mannen zouden haar lucratieve bouwcontracten hebben aangeboden in ruil voor het opkopen van de Oostenrijkse tabloid Kronen Zeitung, die dan positief zou schrijven over hun partij.

De ontmoeting duurde zes uur en werd gefilmd met een verborgen camera. De vrouw was helemaal geen miljonair. Bedoeling was om de voorzitter van de FPÖ in de val te lokken. De Duitse kranten Der Spiegel en Süddeutsche Zeitung zeggen niet te weten wie er achter de operatie zit.

Door de regeringscrisis zegde Harald Vilimsky, FPÖ-lijsttrekker bij de Europese verkiezingen, zijn deelname af aan de meeting in Milaan voor een nieuwe Europese fractie van eurokritische, nationalistische en extreemrechtse partijen. Europarlementslid Georg Mayer zal de FPÖ er vertegenwoordigen, aldus een woordvoerder van de partij aan het Oostenrijkse nieuwsagentschap APA.

bron: Belga