Koningin Elisabethwedstrijd – Twaalf violisten maken zich op voor finaleweek

Koningin Elisabethwedstrijd - Twaalf violisten maken zich op voor finaleweek

Maandag gaat de finale van start van de Koningin Elisabethwedstrijd viool. Twaalf jonge musici, onder wie onze landgenote Sylvia Huang, passeren zes avonden de revue in Bozar. Het verplichte werk, tot zaterdag onbekend voor de buitenwereld, is van de hand van de Finse violist-componist Kimmo Hakola. De organisatie van de Elisabethwedstrijd liet zaterdag in primeur het opgelegde werk horen in de gebouwen van de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Het stuk voor viool en orkest, dat speciaal voor dit concours geschreven is, kreeg de titel “Fidl” mee. Dat is het Hebreeuwse woord voor viool. Componist Hakola, die zelf de viool ter hand nam vanaf zijn 6e jaar, noemt onder meer de Russische violist David Oistrach en onze landgenoot Eugene Ysaÿe als zijn inspiratiebronnen. “Fidl” is een hedendaagse compositie, duurt 17 minuten en is een gevarieerde dialoog tussen viool en orkest.
De deelnemers kregen een week de tijd om het verplichte werk in te studeren zonder leraar. Het stuk zal dus twaalf maal te horen zijn. Elke avond treden twee finalisten aan die eerst het werk van Hakola brengen en daarna een stuk naar eigen keuze.
Onze landgenote Sylvia Huang (25), die de kenners erg kon bekoren in de eerste ronde en halve finale, komt maandag op de openingsavond aan de beurt samen met de Amerikaan Luke Hsu. Huang koos voor het concerto in a opus 53 van Antonin Dvorak. De andere finalisten zijn Stephen Kim en Ji Won Song (dinsdag), Seiji Okamoto en Ioana Cristina Goicea (woensdag), Julia Pusker en Yukiko Uno (donderdag), Stella Chen en Timothy Chooi (vrijdag), Shannon Lee en Eva Rabchevska (zaterdag). De kandidaten worden begeleid door het Belgian National Orchestra onder leiding van Hugh Wolff. De jury maakt de laureaten zaterdagnacht bekend.
De zitjes in Bozar voor de zes avonden zijn uitverkocht. Liefhebbers kunnen terecht op de verschillende platformen van de openbare omroepen VRT en RTBF die de concerten integraal uitzenden met het nodige commentaar en analyse.

bron: Belga