Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - Spijtoptantenregeling van Olivier Myny wordt in twijfel getrokken

door
Belga
Leestijd 2 min.

De advocaten van Walter Mortelmans en Thomas Troch, vennoten bij het spelersmakelaarsbureau ISM, trokken vrijdag ter zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB de spijtoptantenregeling van voeballer Olivier Myny in twijfel. "De bondsprocureur zocht een manier om zijn eigen cirkel rond te krijgen." Mortelmans en Troch worden ervan verdacht om druk uitgeoefend te hebben op Myny, die vorig seizoen bij Waasland-Beveren speelde, om niet zijn beste niveau te halen op bezoek bij KV Mechelen. Daarvoor riskeren ze elk drie jaar schorsing. Beide makelaars brachten de speler voor die bewuste 12 maar 2018 wel op de hoogte van Mechelse interesse, maar daar bleef het volgens hen ook bij. Dat Thierry Steemans, financieel directeur van Malinwa, andere intenties had, kon niet in de schoenen van Mortelmans en Troch geschoven worden. Dat was althans de verklaring van hun advocaten.

Dat Myny een spijtoptantenregeling kon afsluiten met de onderzoekscoördinator, deed bovendien ook wel de wenkbrauwen fronsen. "Myny erkent in WhatsApp-gesprekken met Troch zelf dat hij niets nieuws aanbrengt ten opzichte van zijn verklaringen op 11 oktober aan het federaal parket. En dus kan hij niet erkend worden als spijtoptant, want dat is een belangrijke voorwaarde. Daar spelen dus andere zaken," aldus Trochs advocaat. "Myny paste zijn verklaring licht aan en meldde aan de bondsprocureur dat er bij KV Mechelen een contract klaar zou liggen voor hem. Dat deed hij op aangeven van zijn nieuwe adviseur, die duidelijk andere belangen heeft.

Die nieuwe adviseur is spelersmakelaar Jesse De Preter, de voorzitter van de Belgian Federation of Football Agents (BFFA). Volgens Mortelmans en Troch zorgde De Preter ervoor dat Myny zijn verklaringen aanpaste, zodat een spijtoptantenregeling bedongen kon worden. Dat kwam Myny ook goed uit, want die mocht dan maximaal een jaar geschorst worden. De bondsprocureur kende in zijn vordering tegen Myny zelfs elf maanden met uitstel toe. "De bondsprocureur zocht een manier om zijn cirkel rond te maken en gebruikte de getuigenis van Myny - ingegeven door zijn nieuwe raadgever - om mijn cliënt beïnvloeding te verwijten", aldus Troch advocaat.

De Preter deed in het recente verleden een poging om vennoot te worden van Mortelmans bij ISM, maar uiteindelijk werd Troch de partner. "Daar spelen dus dubbele belangen van een makelaar die wat wil bikkelen."

Myny zelf, die wordt vertegenwoordigd door advocaat Sven Mary, moet dinsdag pleiten.

bron: Belga