Fraudeonderzoek Belgisch voetbal - Ook makelaar Thomas Troch wast handen in onschuld

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ook Thomas Troch, de voormalige makelaar van Olivier Myny, waste vrijdag ter zitting van de Geschillencommissie Hoger Beroep zijn handen in onschuld. Om dat te bewijzen vraagt hij een confrontatie met Myny, die binnen de KBVB de status van spijtoptant kreeg. "Uw zetel kan die extra onderzoeksdaad eisen van de bondsprocureur." Volgens onderzoekscoördinator Ebe Verhaegen en bondsprocureur Kris Wagner was Troch diegene die Myny - toenmalig speler van Waasland-Beveren - aanspoorde om niet tot het uiterste te gaan tegen KV Mechelen op 12 maart 2018. Dat gebeurde in samenspraak met Walter Mortelmans, Trochs vennoot bij makelaarsbureau ISM.

"De matchfixing is in de bestuurskamers geregeld. Mijn cliënt heeft daar niets mee te maken", pareerde meester Simaey. "Mochten de telefoongesprekken van Troch, Mortelmans en Myny afgeluisterd zijn, we hadden hier niet gezeten. Myny wilde al een tijdje weg bij Waasland-Beveren, want kwam er niet echt aan spelen toe. Voor een makelaar die in nauw contact staat met zijn cliënt, is het dan toch ook logisch dat de Mechelse interesse meegedeeld wordt? Dat is toch geen poging tot matchfixing?"

"Er is nooit gezegd geweest dat er een contract bij KV Mechelen of een financiële vergoeding op tafel lag. Myny geeft zelf aan dat er niets verkeerds gebeurd is", gaat Trochs advocaat voort. Hij wijst naar integrale WhatsApp-berichten (vanaf 2017) tussen Troch en Myny, waaruit geciteerd wordt: 'We weten dat we allebei niets verkeerds gedaan hebben'.

Ook de bondsprocureur kreeg opnieuw een veeg uit de pan. "Wat is nu precies de vordering? Die is niet duidelijk. Gaat het hier om competitievervalsing of schending van de meldingsplicht? Als ik niet weet waar ik exact voor wordt vervolgd, kan ik mijn rechten tot verdediging niet volledig vrijwaren."

Troch drong aan op een confrontatie met spijtoptant Myny. "Dan kan uitgeklaard worden wat ze precies tegen elkaar gezegd hebben. Het ging nooit over een contract dat zou klaarliggen bij KV Mechelen. Het enige wat hij gezegd heeft: 'Olivier, als je scoort, ga dan niet glijdend voor de tribune van KV Mechelen vieren.' U kan het Bondsparket gelasten met een bijkomende onderzoeksdaad. We hebben er al op aangedrongen, maar die werd geweigerd. Wij herhalen nu die vraag voor een confrontatie."

De verdediging van Troch eiste ten slotte dat de strafvordering ongegrond wordt verklaard. "Ik wil u vragen om hoogstens een berisping uit te spreken", zegt zijn advocaat. "Dat is wat mijn cliënt het allerslechtste scenario verdient."

bron: Belga