“Exxon Mobil evacueert 50 Amerikanen van Iraaks olieveld”

De Amerikaanse energiereus Exxon Mobil is 50 Amerikaanse werknemers aan het weghalen van een groot olieveld in Basra, in het zuiden van Irak. Dat melden anonieme bronnen in de Iraakse olie-industrie. De evacuatie valt midden in de oplopende spanningen tussen de VS en Iran. De operatie zou vanochtend begonnen zijn. De Amerikanen zouden naar Dubai gevlogen worden, terwijl de activiteiten op het veld van Exxon Mobil gewoon verder gaan met de hulp van Iraakse technici. Het bedrijf gaf geen commentaar op het nieuws.

Eerder deze week beval de Amerikaanse overheid het niet-essentiële overheidspersoneel in de Amerikaanse ambassade in Irak al om te vertrekken. De Amerikanen hebben de waakzaamheid van de troepen in Irak en Syrië bovendien verhoogd na “geloofwaardige bedreigingen” van Iraanse troepen in de regio.

De spanningen tussen de VS en Iran lopen op sinds de Iraanse president Hassan Rohani aangekondigd heeft dat zijn land zich deels zou terugtrekken uit het internationaal nucleair akkoord. De VS hadden die deal vorig jaar al laten vallen.

Bron: Belga