Ecolo verwijt regering MR/N-VA de samenleving te verdelen

Ecolo verwijt regering MR/N-VA de samenleving te verdelen

Ecolo heeft vandaag tijdens haar laatste campagnemeeting voor de verkiezingen uitgehaald naar de regering MR/N-VA, die “de samenleving verdeelt om beter te regeren”. De partij vreest dat er opnieuw zo’n regering komt met steun van cdH. De Franstalige groenen, die al enkele weken kritiek krijgen van vooral MR, leggen de nadruk op een samenlevingsproject gebaseerd op samenleven eerder dan verdelen. “Samenleven komt niet in verordeningen, er wordt elke dag aan gewerkt. Dat is de voorwaarde voor een samenleving. Het tegenovergestelde van wat Charles Michel en zijn MR/N-VA-regering ons vijf jaar lang getoond hebben”, aldus co-voorzitter Jean-Marc Nollet.

Opnieuw een Zweedse coalitie (MR, N-VA, CD&V en Open Vld) is een van de hypotheses voor na 26 mei, met indien nodig steun van cdH om een meerderheid te vormen. “Als ik zie dat de cdH geneigd is om bij dit nationalistisch-conservatieve team aan te sluiten, sta mij dan toe uiting te geven van mijn ongerustheid”, aldus Nollet.

Ecolo herhaalde het centrale thema van haar programma: de ecologische en solidaire transitie. “We zijn niet zo naïef om te denken dat dat makkelijk zal zijn, maar we zijn ervan overtuigd dat het de moeite waard is”, aldus co-voorzitster Zakia Khattabi.

De eis van een klimaatwet, die er onder deze legislatuur niet kwam wegens tegenkanting van N-VA, CD&V en Open Vld, is niet opgeborgen. “Morgen zal België een klimaatwet hebben. En groenere regeringen zullen snel actie ondernemen”, aldus Nollet.

bron: Belga