“Belangen van Lokeren zijn even groot als die van Mechelen en Beveren”

Belangen van Lokeren zijn even groot als die van Mechelen en Beveren

Advocaat Walter Van Steenbrugge, die als tussenkomende partij optreedt namens Sporting Lokeren, nam tijdens zijn pleidooi voor de Geschillencommissie Hoger Beroep van de KBVB geen blad voor de mond. “Het is om te kotsen dat voetbalbestuurders zich inlaten met een figuur als Dejan Veljkovic”, haalde Van Steenbrugge zwaar uit. Van Steenbrugge opende met een sneer naar Mechelen en Waasland-Beveren, die de procedures aanvochten en hekelden dat de KBVB in de spoedprocedure te snel wilde gaan. “Maar Lokeren is het meest gebaat bij een snelle beslissing. En wij zijn toch minstens even belangrijk als KV Mechelen en Waasland-Beveren? Alleen willen wij niet dat de competitie bevolkt wordt door bedriegers en valsspelers.” De toon van het pleidooi was gezet.

Volgens Van Steenbrugge is het zo klaar als een klontje dat KV Mechelen en Waasland-Beveren “de boel op ontegensprekelijke wijze bedot” hebben. “U moet al blind of ongeletterd zijn om dat niet te zien. De stukken in het dossier spreken voor zich”, aldus de advocaat van Lokeren. Nadien volgde een chronologische uiteenzetting van de feiten. Uit het pleidooi moesten twee dingen blijken: Waasland-Beveren werkte maar al te graag mee met KV Mechelen, en spilfiguur Dejan Veljkovic was de orkestmeester van de wedstrijdvervalsing.

Over Malinwa liet Van Steenbrugge weinig twijfel bestaan. “Uit de telefoontaps en het dossier van de onderzoekscoördinator blijkt duidelijk dat KV Mechelen zoveel mogelijk actoren wenste te betrekken. Met zijn lange tentakels in de hele voetbalwereld nam Veljkovic contact op met spelers, bestuurders, journalisten, scheidsrechters en lijnrechters. Zelfs de VAR was niet veilig”, aldus Van Steenbrugge. De advocaat wees bijvoorbeeld op de strafschop in Antwerp-Eupen op de voorlaatste speeldag van vorig seizoen. “In de krant zei scheidsrechter Vertenten, in de portefeuille van Veljkovic, dat die strafschop gefloten werd op aangeven van zijn lijnrechter. Maar in de verklaringen aan de onderzoekscoördinator geeft hij toe dat dat een leugen was.”

Van Steenbrugge ziet twee redenen waarom Waasland-Beveren meewerkte aan “het complot dat door KV Mechelen werd uitgewerkt vanaf 22 februari”. Er was immers een akkoord dat Malinwa in Play-off 2 op de Freethiel zou spelen, maar dan moest het wel de degradatie vermijden. Daarnaast noemde Van Steenbrugge ook het wafelijzereffect. “Het was een soort joker die Waasland-Beveren op zak stak. KV Mechelen stond bij de Waaslanders voor eeuwig in het krijt. Het is te gek voor woorden dat ze nu zeggen er niets mee te maken te hebben. Swolfs en Huyck hebben duidelijk gezocht naar manieren om niet de sterkste ploeg op te stellen tegen KV Mechelen”, aldus Van Steenbrugge, die verwees naar de taps. Daaruit bleek dat Foulon de voorkeur moest krijgen op Demir, dat sterkhouder Camacho onder een vals voorwendsel niet mocht spelen en dat ook Roef en Myny benaderd werden. “Er zal een mix worden opgesteld”, citeerde hij uit een gesprek van Timmermans en Steemans. “Het is zonneklaar dat Waasland-Beveren er alles aan deed om de opstelling te verzwakken”, concludeerde Van Steenbrugge.

In het slot van zijn halfuur durende pleidooi haalde Van Steenbrugge ook uit naar de Belgische voetbalwereld. “Veljkovic gedroeg zich als een koning in het voetbal en beïnvloedde met zijn lange tentakels alles en iedereen. Ik zag hem onder meer in de tribunes van Anderlecht. Hij zou in de grond moeten kruipen van schaamte, maar zit daar als een trotse pauw. Het is onbegrijpelijk dat voetbalbestuurders zich met zo iemand inlaten. Dat is om te kotsen. Voetbalbestuurders hebben een voorbeeldfunctie, maar in plaats van hun verantwoordelijkheden op te nemen, kruipen ze in hun egelstelling. En ze zwijgen en doen alsof hun neus bloedt. Gelukkig zeggen de telefoontaps alles.”

bron: Belga