Arts aan universiteit van Ohio misbruikte minstens 177 studenten

Tussen 1979 en 1996 zijn aan een universiteit van Ohio in de Verenigde Staten minstens 177 studenten seksueel misbruikt door een arts van de instelling. Dat maakte de universiteit zelf bekend, na maandenlang onderzoek. De man, Richard Strauss, stierf in 2005. Hij startte in 1978 aan de universiteit als geneesheer en was later begeleidend arts voor de atleten.
Volgens de rector van de universiteit, Michael Drake, zijn de feiten “shockerend en pijnlijk”, schreef hij in een e-mail aan de studenten en het personeel. “Het fundamenteel falen van onze universiteit om dit misbruik te voorkomen, is onaanvaardbaar”.
Sommige medewerkers zouden al in 1979 op de hoogte zijn geweest van beschuldigingen over seksueel misbruik, maar het duurde tot 1996 voor de aantijgingen naar buiten kwamen. De arts werd toen geschorst als dokter, maar bleef wel lid van de faculteit.
Strauss stierf in 2005. Pas in april 2018 werd een onderzoek gestart, nadat Larry Nassar, ploegarts van het Amerikaanse turnteam, veroordeeld werd voor seksueel misbruik.

bron: Belga