Daarom vries je rauw vlees beter even in

Daaarom vries je rauw vlees beter even in
Foto Wikipedia

Volgens het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is rauw vlees invriezen een goede zaak. Het kan namelijk jaarlijks honderden ernstige ziektegevallen met een toxoplasmose-infectie voorkomen.

Het Nederlandse onderzoeksinstituut zegt dat we een zogeheten Toxoplasma-infectie, kunnen voorkomen door rauw vlees geruime tijd in te vriezen vooraleer we het opeten. Zo vriezen we bijvoorbeeld americain préparé, het populaire broodbeleg best minimaal 48 uur in bij een temperatuur van min 12. Bij zwangere vrouwen kan een Toxoplasma-infectie leiden tot vroeggeboorten, miskramen, en hersen- en oogafwijkingen bij het kind.

Varkensbedrijven

RIVM-zorgonderzoeker Anita Suijkerbuijk wil dat vleeswarenproducenten hun producten standaard invriezen, voordat ze in de winkel belanden. “Zoals dat met hamburgers al het geval is. Het verbeteren van de hygiëne op varkensbedrijven leidt niet tot de daling van maatschappelijke kosten, maar het rauwe vlees eerst langdurig en tegen de goede temperatuur invriezen wel”, vertelt ze aan het de Nederlandse krant Algemeen Dagblad.