Wedersamenstelling om te bepalen of politiekogel Mawda al dan niet opzettelijk was

Wedersamenstelling om te bepalen of politiekogel Mawda al dan niet opzettelijk was

Nog voor de grote vakantie gaat het parket van Bergen een wedersamenstelling doen van de omstandigheden waarin de Koerdische peuter Mawda overleden is. Dat schrijft La Dernière Heure vandaag. Het tweejarige meisje werd in de nacht van 16 op 17 mei vorig jaar aan boord van een busje met verschillende migranten dodelijk geraakt door een politiekogel na een achtervolging door de ordediensten. De Irakees die het busje bestuurde werd eind april aan ons land uitgeleverd. Het parket hoopt dat een wedersamenstelling in zijn aanwezigheid zal helpen om te bepalen of de politiekogel al dan niet opzettelijk was. Het ballistisch onderzoek heeft daarover geen uitsluitsel gebracht.

Omdat de parkeerplaats waar de dramatische feiten zich afspeelden, afgebroken is, zal “de wedersamenstelling elders plaatsvinden”, aldus Ignacio de la Serna, procureur-generaal van Bergen.

De advocaat van de ouders van Mawda, die in februari een verblijfsvergunning voor een jaar hebben gekregen die hernieuwbaar is, meent dat het onderzoek “dreigt herleid te worden tot een confrontatie tussen de bestuurder en de politieagent”. Veel getuigen die in een gesloten centrum ondergebracht waren of een bevel hadden gekregen om het grondgebied te verlaten, zijn immers niet meer in België. “De ouders zullen zich schikken als het parket dat vraagt, maar voor hen zal het vreselijk zijn om de gebeurtenissen opnieuw te moeten beleven”, aldus meester Benkhelifa.

bron: Belga