Verkiezingen19 – Vlaams Belang virtueel derde partij van Vlaanderen

Mochten er vandaag verkiezingen zijn, dan wordt Vlaams Belang de derde partij van Vlaanderen. Dat blijkt uit een peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-tvi en Le Soir, waarin de extreemrechtse partij afklokt op bijna 15 procent van de kiesintenties. Vlaams Belang is al een tijdje in opmars in de peilingen. In de laatste Grote Peiling van VTM NIEUWS, Het Laatste Nieuws, RTL-tvi en Le Soir voor de verkiezingen van volgende zondag is de extreemrechtse partij goed voor 14,8 procent. Vlaams Belang wordt daarmee virtueel de derde partij van Vlaanderen, na N-VA en CD&V en voor Groen, Open Vld en sp.a. In 2014 haalde de partij nog nauwelijks 6 procent van de stemmen.
N-VA blijft wel met voorsprong de grootste partij van Vlaanderen. De Vlaams-nationalisten peilen op 28,1 procent. CD&V klimt terug tot 17,1 procent en blijft de op één na grootste.
Open Vld doet het dan weer niet goed. De liberalen stranden op 11,2 procent, terwijl ze in 2014 nog meer dan 15 procent van de kiezers wisten te overtuigen. De partij wordt op de hielen gezeten door sp.a, die op 11 procent peilt.
Ook voor de groenen is het alle hens aan dek. Groen moet het met 12,1 procent van de kiesintenties doen, waarmee het de vierde grootste partij in Vlaanderen wordt. Begin dit jaar was ze nog virtueel de tweede partij van Vlaanderen met meer dan 15 procent. In vergelijking met het verkiezingsresultaat van 2014 doet de partij er wel bijna 4 procentpunt bij.
De marxistische PVDA blijft in de peilingen met 4,7 procent nipt onder de kiesdrempel.

bron: Belga