Ronde van Californië - Cortina snelt naar zege

door
Belga
Leestijd 2 min.

Ivan Garcia Cortina (Bahrein) heeft de vijfde etappe in de Ronde van Californië op zijn naam geschreven. De Spanjaard haalde het na 218,5 kilometer van Pismo Beach naar Ventura voor de Argentijn Maximiliano Richeze (Deceuninck-Quick Step) en de Colombiaan Sergio Higuita (EF Education First). Tejay van Garderen behoudt zijn leiderstrui. De vroege vlucht van de dag kwam op naam van 12 renners: onze landgenoten Jasper Philipsen (UAE Team Emirates) en Tim Declercq, voorts Peter Sagan (Bora-hansgrohe), Davide Ballerini (Astana Pro Team), Toms Skujins (Trek-Segafredo), Neilson Powless, Lennard Hofstede (Jumbo-Visma), Michael Schär (CCC), Brandon McNulty (Rally UHC Cycling), Leonardo Basso (Ineos), Alex Hoehn (Amerikaanse selectie) en Cees Bol (Sunweb). Het tempo lag hoog, een felle rugwind speelde zijn rol, en de renners trokken in rotvaart richting finish en gunden de vluchters niet veel voorsprong.

Toen de voorsprong zakte onder de halve minuut spatte de kopgroep uiteen. Finaal zou alleen Tim Declercq nog zijn kans wagen. Maar de lange ontsnapping en een slothelling op het eind, op zo'n 5 kilometer, nekten zijn kansen. Hij werd gegrepen, het sein voor ploegmaat Zdenek Stybar om in de aanval te gaan. Het peloton brak in verschillende stukken, de organisatie was een beetje zoek, maar de Tsjech werd gegrepen. Intussen trok George Bennett in de aanval, op zoek naar de leiderstrui, maar hij kreeg Higuita op zijn wiel, ploegmaat van gele trui Tejay van Garderen die de aanval neutraliseerde, en op 3 kilometer van de finish keerde een kleine groep terug.

Uiteindelijk zou gesprint worden met een elitegroepje van zo'n 25 renners, Richeze zette als eerste aan, hij zou nog geremonteerd worden door Cortina die daarmee zijn eerste profzege boekte.

Vrijdag staat de koninginnenrit op het programma, de etappe finisht dan op Mount Baldy. Tejay van Garderen blijft leider met vier seconden op Kasper Asgreen die onderweg drie bonificatieseconden pakte en zes tellen op Gianni Moscon.

bron: Belga