Ronde van Californië – Cortina boekt eerste profzege

Ivan Garcia Cortina (Bahrein) is in de vijfde rit in Californië naar zijn eerste profzege gesneld. De 23-jarige renner toonde zich in de langste rit van de Amerikaanse rittenkoers de snelste van een uitgedund peloton. “Eindelijk zit mijn timing in de sprint goed.” Cortina geldt als een groot talent. Hij begon zijn carrière bij het Tsjechische opleidingsteam van Quick Step Floors, eerste AWT-Greenway, daarna Klein Constantia en was ook even stagiair bij Quick Step, maar zou uiteindelijk verkassen naar Bahrein-Merida in 2017.
De Spanjaard verzamelde de voorbije jaren ereplaatsen: tweede in een rit in Parijs-Nice van dit jaar, twee keer vijfde in een etappe in de Vuelta, derde in een rit in de Ruta del Sol. “Ik ben snel, maar zo vaak zat de voorbije jaren mijn timing verkeerd”, legde hij uit. “Of ik begon te snel in de sprint, of te laat, of ik vond het gaatje niet. Altijd liep er wel iets fout. Ik ben blij dat ik nu eindelijk raak schiet en de juiste keuze maakte. Met de tegenwind aan de finish mocht ik niet te snel aanzetten. Ik zag Richeze, hij zette aan op 200 meter, ik kroop in zijn wiel en ging mee in zijn slipstream en snelde hem daarna nog voorbij. Geweldig, hier ben ik zo blij mee. De ploeg gaf me het volle vertrouwen vandaag, zette me in een zetel en dat maakte me wel wat nerveus. Ik wilde het ook graag afmaken voor hen.”
Cortina is snel, maar geen typische sprinter. Hij is goed in een sprint na een lastige etappe of op een lastige finish, houdt vooral van het eendagswerk, de kasseikoersen zelfs. “Dat zijn mijn droomkoersen”, zei hij nog, “ik laat me een beetje inspireren door Juan Antonio Flecha. Al kan ik ook uit de voeten in rittenkoersen, maar dan heb ik een andere rol en rijd ik vooral in dienst van een kopman.”

bron: Belga