Nieuwe Vlaamse regering kan niet rekenen op startpremie van 1 miljard

Nieuwe Vlaamse regering kan niet rekenen op startpremie van 1 miljard

Wie op 26 mei de Vlaamse verkiezingen wint en de regeringsonderhandelingen opstart, zal dat niet kunnen doen met 1 miljard euro op zak als startpremie, zoals eerder werd aangenomen. Dat schrijft De Tijd vandaag. Enkele maanden geleden kondigde toenmalig Vlaams minister van Begroting Bart Tommelein (Open Vld) aan dat de volgende Vlaamse regering tegen het einde van de regeerperiode in 2024 liefst 1 miljard euro extra kon uitgeven als die regering het huidige beleid zou voortzetten. Hij baseerde zich daarvoor op de meerjarenraming van Vlaanderen.

Uit berekeningen die circuleren in Vlaamse regeringskringen blijkt nu dat die voorspellingen niet meer kloppen, aldus De Tijd. Er zullen de komende jaren minder inkomsten zijn voor de Vlaamse schatkist door de naar beneden bijgestelde groeiverwachtingen, de federale taxshift die op de Vlaamse inkomsten blijft wegen en de verlaging van de erfbelasting.

Daarom werkt de Vlaamse administratie volop aan een update van de meerjarenraming. Er gaat minder marge zijn dan aanvankelijk gedacht, al is nog niet duidelijk hoeveel precies.

bron: Belga