Met deze zes tips bak je op de perfecte barbecue

De zon is in het land en de temperaturen stijgen, dus de barbecues worden weer van stal gehaald. En als je op de grill heerlijk vlees wil klaarmaken voor je gasten, kan je best enkele simpele tips volgen. We hebben er hier zes voor je opgelijst.
door
Xavier
Leestijd 3 min.

Heat up that grill

Voor een goede hamburger of steak heb je hitte nodig, véél hitte. Heel wat mensen laten hun kolen niet heet genoeg worden, waardoor het vlees te lang op de grill ligt en kan uitdrogen. Hoe weet je nu of je de ideale temperatuur hebt bereikt? Wel, hou je hand zo'n tien centimeter boven het rooster en begin te tellen. Eenentwintig, tweeëntwintig en nu zou je van de pijn je hand moeten wegtrekken. Als dat niet het geval is, moet je de rooster verlagen of de warmte opdrijven.

Verdeel en heers

Niet elk stuk vlees heeft dezelfde gaartijd, dus niet overal op het rooster moet het even warm zijn. Het is een simpel verband, maar toch zie je heel vaak mensen die hun kolen gelijkmatig verdelen in de barbecue. Stop daar onmiddelijk mee. Zorg dat je een warm en een iets kouder gedeelte hebt. Zo kan je de ribben en steaks op het hete stuk leggen en de dunne worsten, die sneller klaar zijn, aan de andere kant deponeren.

Laat het bier al voor het eten vloeien

Een barbecue is niets zonder een frisse pint, maar spaar niet alles voor aan tafel. Zo kan je een leuk extraatje geven aan je vlees als je ze even marineert in een klein beetje bier. Dat geeft meer smaak en zorgt ervoor dat je geen droge lappen op je bord krijgt.

Heb geen schrik om eens te voelen

De cuisson van je vlees kan je testen door er in te prikken of te snijden, maar dat verlies je heerlijke sappen. Echte professionals hebben genoeg aan een klein duwtje om te weten hoe gaar hun steak of burger is. Ze vergelijken het gevoel namelijk met het stukje van je hand tussen je duim en je pols.

  • Rauw: Open en ontspan je hand. Je zal merken dat het stukje zacht aanvoelt. Het vlees op de barbecue zal ook niet volledig terugveren.
  • Blue: Hou je duim tegen je wijsvinger. Het stukje van je hand zal een beetje opspannen.
  • Saignant: Verplaats je duim naar je middelvinger. Het voelt al steviger aan, maar veert nog steeds terug.
  • À point: Het vlees voelt als het stukje boven je pols wanneer je duim je ringvinger raakt. Het is duidelijk al heel wat steviger
  • Bien cuit: Duw je duim tegen je pink. Je vlees is heel stevig en het is moeilijk om er een putje in te duwen.
  • Hoe vettiger de grill, hoe prettiger

    Toegegeven, barbecuevlees is vaak een vettige bedoening, maar dat wil niet zeggen dat je je grill niet af en toe moet bijvetten. Door de hitte en de vlammen kan die namelijk uitdrogen, waardoor je riskeert dat je vlees blijft kleven of aanbakt. Een goede tip is om een prop keukenpapier in olie te dippen en daarmee de grill te vetten. In Israël doppen ze een halve ui in olijfolie, steken die op een vork en gaan zo het rooster af.

    Kook tussen de kolen

    Een barbecue zonder rooster is als een café zonder bier, maar wat niet veel mensen weten is dat je ook lekkere dingen kan maken door enkel de kolen te gebruiken. Zo is het perfect ok om zoete aardappelen, maïs of ajuinen in de barbecue te leggen en te wachten tot ze zwartgeblakerd zijn. Daarna moet je gewoon de buitenkant verwijderen. Vertrouw je het zaakje toch niet helemaal? Dan kan je de zoete aardappelen bijvoorbeeld ook in aluminiumfolie wikkelen.