Mannen zoeken een vrouw die lijkt op hun moeder

Mannen zoeken een vrouw die lijkt op hun moeder
Foto Unsplash

Kan je als vrouw niet goed overweg met je schoonmoeder? Slecht nieuws, want mannen blijken op zoek te gaan naar een partner van wie de persoonlijkheid lijkt op die van hun moeder. Dat blijkt toch uit een studie van datingapp eHarmony.

Het grootste deel van de heteroseksuele mannen zoekt een partner met een gelijkaardige persoonlijkheid als die van hun moeder. Volgens een enquête van de Australische datingapp eHarmony zijn maar liefst 64% van de mannen samen met een vrouw die lijkt op hun moeder, althans wat betreft karaktertrekken.

Karaktertrekken

Volgens Rachael Lloyd, relatie-expert voor eHarmony, is dat helemaal normaal. “Het is algemeen geweten dat we op zoek gaan naar iemand die op ons lijkt en tot op zekere hoogte willen we bepaalde aspecten van de relatie die we hebben met onze ouders nabootsen”, legt ze uit aan Men’s Health. Het gaat met name om karaktertrekken als verdraagzaamheid, empathie, altruïsme en de al dan niet aanwezige neiging tot aanraking. Ook het gedachtegoed van de moeder over trouw wordt overgenomen.

Fysieke gelijkenis

Op zich mag dat ook niet verbazen, want algemeen genomen is de moeder sterk aanwezig tijdens de opvoeding en geeft ze haar waarden door aan haar kroost. Een andere studie is wellicht nog meer verontrustend. Die beweert namelijk dat mannen op zoek gaan naar een man die ook fysiek lijkt op hun moeder – hetzelfde geldt trouwens voor vrouwen, die zouden zoeken naar een man die lijkt op hun vader. Dat zou te wijten zijn aan de menselijke evolutie. Denk dus maar best twee keer na vooraleer je kwaadspreekt over je schoonmoeder.