Voormalige Australische premier Bob Hawke overleden

De voormalige Australische eerste minister en leider van de socialistische Labor-partij is op zijn 89ste overleden. “Vandaag hebben we afscheid genomen van Bob Hawke, een grote Australiër. Velen zouden zelfs zeggen de grootste Australiër sinds de Tweede Wereldoorlog”, zei zijn vrouw Blanche d’Alpuget in een mededeling. Op de vraag hoe hij wilde herinnerd worden, antwoordde hij enkele jaren geleden: “Als een kerel (“bloke”)die van zijn land hield, die van Australiërs hield en die niet veranderde, omdat hij tot een belangrijke functie gepromoveerd werd.”
Volgens zijn echtgenote stierf Hawke vredig in zijn woning in Sydney. Hij had drie kinderen.

Hawke was premier van Australië van 1983 tot 1991 en werd zo de langst dienstdoende premier van de linkse centrumpartij die Labor eigenlijk was. Net zoals zijn opvolger Paul Keating zal Hawke herinnerd worden als de man die de Australische economie moderniseerde, wat leidde tot flinke groei en jobcreatie.

De Australische premier Scott Morrison van de liberale partij zei dat Hawke het land leidde “met passie, moed en intellectuele kracht die het land sterker maakten. Hij werd een politieke legende.”

Hawke begon zijn loopbaan bij de vakbond in 1969 en werd voor het eerst verkozen in het parlement in 1980. Drie jaar later werd hij verkozen tot partijleider van Labor. Als premier legde hij de basis voor Medicare, een sociale zekerheidssysteem en hij dereguleerde de Australische dollar. Hij startte ook een aantal staatsondernemingen zoals banken, luchtvaartmaatschappijen en telefoonmaatschppijen. Hij maakte ook in 1984 bekend dat Australië een nieuw volkslied zou krijgen, “Advance Australia Fair”, ter vervanging van het Britse “God Save the Queen”. Hawke speelde ook een rol bij het Parijse Vredesakkoord van 1991 dat de oorlog met de Khmer Rouge in Cambodja beëindigde.

Hij was een charismatische leider die het voor zijn volk tot een heldenstatus bracht, geliefd vooral bij Australische die graag een biertje achterover sloegen en sportwedstrijden volgden. Zo staat hij voor eeuwig bekend bekend voor het drinken van 2,5 pints (2,25 liter) bier in 11 seconden, toen hij studeerde aan Oxford University in 1955. De foto van dat exploot hangt nog aan de muur in de bar waar hij de prestatie leverde. “Deze prestatie maakte mij, meer dan al het andere wat ik bereikte, populair bij mijn landgenoten”, schreef Bob Hawke in zijn autobiografie.

Bob Hawke zal in familiekring begraven worden en er komt later een herdenkingsdienst in Sydney.

bron: Belga