Ronde van Californië - Van Garderen blijft leider, ondanks tijdverlies

door
Belga
Leestijd 2 min.

Chaos woensdag in de vierde rit van de Ronde van Californië. Tejay van Garderen verloor bijna een minuut door valpartijen en pech, moest afscheid nemen dus van zijn gele trui, maar door een beslissing van de jury werd de Amerikaan alsnog in dezelfde tijd geplaatst als de winnaar. Tejay van Garderen (EF Education First) beleefde geen al te beste dag in Californië. Na materiaalpech door een val op 10 km van het eind wisselde hij van fiets en ging hij verder met die van ploegmaat Lachlan Morton. Hij begon aan een achtervolging, miste een bocht doordat zijn ploegmaat met een andere remopstelling rijdt, en verloor opnieuw tijd.

Wat later werd hij opgehouden door een valpartij, die net voor de 3km-lijn plaats vond, en finishte hij dus als 51ste, op 51 seconden van winnaar Jakobsen. Weg gele trui, maar de UCI-jury nam een andere beslissing en zette de tijd van de groep, waar de Amerikaan deel van uitmaakte, in de tijd van de winnaar. "De jury heeft beslist om de renners die getroffen werden door de massale valpartij, die gebeurde net voor de grens van drie km, en de blokkage die daarop volgde, te plaatsen in dezelfde tijd als de winnaar."

Een opsteker uiteraard voor Van Garderen. "Toen ik het nieuws vernam dat ik opnieuw de gele trui te pakken had, was ik wel verbaasd", gaf hij aan, "maar ik kan het begrijpen. Ik denk dat we anders wel terug vooraan waren geraakt indien die valpartij niet was gebeurd. We werden er door gehinderd. Ik juich deze beslissing toe, soms heb je een gelukje nodig."

Van Garderen telt zes seconden bonus op Gianni Moscon, zeven op Kasper Asgreen. HIj houdt aan zijn valpartij enkel wat schaafwonden over.

bron: Belga