PKK-leider Öcalan mag na acht jaar advocaten weer zien

PKK-leider Öcalan mag na acht jaar advocaten weer zien

PKK-leider Abdullah Öcalan mag na acht jaar weer zijn advocaten zien. Dat heeft de Turkse minister van Justitie Abdulhamit Gul gezegd. Öcalan, leider van de in Turkije verboden Koerdische Arbeidspartij, zit al twintig jaar opgesloten. Op 2 mei mocht hij, voor de eerste keer sinds 2011, zijn advocaten zien. Volgens zijn advocaten werden er 810 aanvragen ingediend voor de ontmoeting. Öcalans broer mocht hem in januari de laatste keer bezoeken. HDP-parlementslid Leyla Güven is sinds 8 november in hongerstaking, uit protest tegen het gevangenisregime van de PKK-leider, en vele HDP-leden en -aanhangers volgden haar voorbeeld. Volgens de HDP zijn momenteel zowat 3.000 gedetineerden in hongerstaking. Intussen heeft een van Öcalans advocaten een boodschap doorgegeven waarin de PKK-leider zijn aanhangers oproept hun leven niet in gevaar te brengen.

Justitieminister Gul maakte meteen wel duidelijk dat gesprekken met een advocaat voor een gedetineerde een recht zijn dat uit veiligheidsoverwegingen ingeperkt kan worden.

Öcalan werd in 1999 opgepakt in Kenia, en in Turkije werd hij vervolgens ter dood veroordeeld voor terrorisme. Die doodstraf werd later omgezet naar levenslang.

In Turkije, maar ook in Europa en de Verenigde Staten staat de PKK op de lijst van terreurorganisaties. Er liepen enkele jaren terug vredesgesprekken tussen Ankara en de PKK, maar die mislukten in de zomer van 2015.

bron: Belga